Nyt tarjotaan kiinteäkorkoista lainaa 25 vuodeksi – laskimme, miten kalliiksi se tulee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt tarjotaan kiinteäkorkoista lainaa 25 vuodeksi – laskimme, miten kalliiksi se tulee

Ainakin yksi pankki tarjoaa jo hyvin pitkää kiinteäkorkoista asuntolainaa. Taloussanomat vertaili kulueroja vaihtuvakorkoiseen lainaan.

­

6.1.2017 10:05

Uusi 25 vuoden kiinteä asuntolaina muodostuu ainakin nykytilanteessa kalliiksi, vaikka tulevaisuudessa saattaa markkinakorkojen mahdollisesti noustessa käydä edullisemmaksi suhteessa vaihtuvakorkoisiin lainoihin.

Esimerkkilainassa 150 000 euron asuntoluoton kulut nousevat laina-ajalla noin 46 000–58 000 euroon, Suomen Rahatiedon Taloussanomille tekemästä laskelmasta käy ilmi (katso taulukko jutun lopusta). Siinä korkokulut laskettiin kolmelle kiinteälle korolle, 2,25, 2,5 ja ja 2,75 prosentille.

Nykytilanteessa pitkien asuntolainojen lainakulut eivät näytä houkuttelevilta, sillä kuten laskelma osoittaa, korkokulut kiinteässä asuntolainassa muodostuvat selvästi korkeammiksi kuin euribor-sidonnaisessa asuntolainassa.

Vuoden euriboriin sidotun vastaavan lainan kulut olisivat noin 22 000 euroa. Euribor-laina on laskettu nostohetken lainakorolla, joten tuleva korkokehitys ratkaisee, kumpi laina tulee edullisemmaksi.

Tavanomaisissa lainoissa kaikki euriborit ovat tällä hetkellä pakkasella eli uuden asuntolainan lainakorko muodostuu käytännössä vain marginaalista.

Uuden asuntolainan keskimarginaali pysytteli tammikuussa ennallaan 1,12 prosentissa. Vuoden euribor oli -0,083 prosentin tasolla.

Todellinen kokonaiskorko uusissa asuntolainoissa oli tammikuun alussa 1,40 prosenttia ja pelkästään euribor-sidonnaisissa asuntolainoissa 1,25 prosenttia. Taloussanomien vertailussa mukana olevien pankkien primekorot liikkuvat haarukassa 0,35–1,05 prosenttia.

Uusissa asuntolainatarjouksissa pankit suosivat pääsääntöisesti vuoden euriboria viitekorkona. Hyvin vähän käytetään prime-korkoja tai pitkää markkinakorkoa.

Yksi pankki myy 25 vuoden kiinteää lainaa

Julkisuudessa esillä olevan 25 vuoden kiinteä asuntolaina koron on arvioitu asettuvan alle kolmen prosentin. OP alkoi marraskuussa myöntää tällaisia pitkiä kiinteitä asuntolainoja. Muissa pankeissa vastaavia lainamalleja mietitään.

Korkojen kehittymistä vastaisuudessa ei voi ennustaa, mutta pitkät korot ovat jo hieman kohonneet ja yleinen käsitys on, että markkinakorot alkavat hiljalleen kiivetä.

Kiinteä korko on yksi tapa suojautua nousulta. OP:n mukaan laina on herättänyt kiinnostusta, ja tammikuun alussa viitisen prosenttia nostetuista lainoista on sidottu pitkiin kiinteisiin korkoihin. Pitkän kiinteän koron ottaja voi myös saada isomman lainamäärän.

Katso korkolaskelmat 25 vuoden lainoille alla olevasta laskelmasta sekä tammikuun asuntolainojen kokonaishinnat.

Jos grafiikka ei näy, katso se tästä:

http://files.snstatic.fi/IS/muse/infogram/Asuntolainatarjoukset0117.png

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?