Tässä ovat viime vuoden 10 kuumaa suomalaisyhtiötä pääomasijoittajille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tässä ovat viime vuoden 10 kuumaa suomalaisyhtiötä pääomasijoittajille

Suomi on nähty Ruotsin maalaispikkuserkkuna venture capital eli kasvuvaiheen pääomamarkkinoilla. Viime vuosi kuroi eroa kiinni.

Startup-tapahtuma Slush järjestettiin viime vuonna Suomessa jo yhdeksännen kerran­

9.1.2017 6:03

Suomi on tavattu nähdä Ruotsin maalaispikkuserkkuna venture capital eli kasvuvaiheen pääomamarkkinoilla. Viime vuosi osoittaa, että ero on ainakin jossain määrin kaventumassa.

–Vuonna 2016 suomalaisiin yhtiöihin kohdistui lukumääräisesti ja euromääräisesti selvästi aiempaa enemmän isompia, vähintään 10 miljoonan dollarin rahoituskierroksia, Teollisuussijoituksen rahastosijoituksista vastaava johtaja Anne Riekki sanoo uutistoimisto Startelille.

Startup -kentällä, kuten Slushissa, Aalto-yliopistossa ja muissa yhteisöissä kuhinaa on ollut jo vuosia, mutta se on liittynyt erityisesti A-kierroksiin ja siemenrahoitukseen.

– Suomi astui vihdoinkin samaan ryhmään pohjoismaisten verrokkien, erityisesti Ruotsin kanssa.

Suomalaisyhtiöitä kymmenen vuotta rahoittanut ruotsalaissijoittaja vahvistaa kasvun.

– Vuosi 2016 oli ylivoimaisesti menestyksekkäin suomalaisten startupien kasvurahoituksessa. Laskimme kaksi kertaa enemmän yli 10 miljoonan sopimuksia edellisvuodesta, pääomasijoitusyhtiö Creandumin osakas Daniel Blomqvist kertoo.

Viime vuonna Suomessa nähtiin isoja venture-pääomapotteja ainakin kymmenen, Riekki kertoo. Isoimmat, yli 30 miljoonan potit keräsivät ohjelmistoyhtiöt M-Files ja Alphasense. Yksi niistä oli radioteknologiaa kehittävään KNL Networks, johon Creandum investoi hiljattain.

Mistä eniten rahaa Suomeen ja Ruotsiin?

Molemmissa maissa viime vuosi oli vahva. Ruotsissa teknoyhtiöitä meni ennätysmäärä pörssiin, ja pääomarahoitusta ne saivat myös ennätysmäärän, erityisesti loppuvuodesta kiihtyneeseen tahtiin, Industrifondenin raportti osoittaa.

Viime vuonna Suomeen tuli eniten kasvuvaiheen rahaa Teollisuussijoituksen julkisista lähteistä keräämässä laskelmassa Yhdysvalloista ja Ruotsista. Seuraavina oli muu Eurooppa ja Britannia. Mukaan ei laskettu bisnesenkeleiden rahavirtoja.

Listaus on suuntaa-antava. Yksittäiset isot kaupat näkyvät pienessä Suomessa. Myös pääomasijoittajien kotimaan määrittely voi vaihdella. Ruotsin painoarvoa lisäävät muutamat isot sijoittajat kuten Wallenberg-taustainen EQT Ventures, mutta myös Spotifyn suuromistaja Northzone.

Ruotsalaiset teknologiayhtiöt saivat Industrifondenin mukaan eniten rahaa Yhdysvalloista ja briteiltä, kuten suomalaiset, mutta muu maailma, Tanska ja Norja rahoittivat aiempaa useampaa ruotsalaisyhtiötä.

Häviämisen leima katoaa

Blomqvistin mukaan Suomen teknologia-alalla myönteistä on myös, että pääomarahoittajat tukevat nykyään uuden sukupolvwn starup-taustaisia yritäjiä, kun aiemmin monet tulivat konsultointi- tai suuryhtiöissä.

Ilmapiiri on muuttunut.

– Nuorempi polvi ei pelkää enää epäonnistumisen leimaa.

Markkinan heikkoutena on, että Suomesta puuttuvat suuremman kokoluokan venture-pääomasijoittajat, joten rahaa on löydyttävä ulkomailta, hän huomauttaa.

Vaikka isoja rahastot ovat maailmalla, raportti osoittaa, että Suomi ei ole pelkkä rahoituksen vastaanottaja vaan myös pääoman lähde – länsinaapuria selvästi pienempi tietysti. Viime vuonna Suomen osuus oli kuusi prosenttia Ruotsin venture-markkinassa. Esimerkiksi suomalainen Open Ocean sijoittaa paljon Eurooppaan.

Ruotsissa Kiina nousi raportin perusteella ensimmäistä kertaa uudeksi rahoitustahoksi neljän prosentin osuudella. Suomessa kiinalaisia on alkanut näkyä teknologiamarkkinassa, mutta sijoitukset ovat toistaiseksi suuntautuneet lähinnä isoihin kohteisiin, kuten biolaitoksiin. Ohjelmistotalo Rightware-kaupan tapaiset kiinalaissijoitukset ovat harvinaisia.

Tässä ovat isoimmat rahoituskierrokset (julkisuudessa olleiden tietojen perusteella viime vuonna, kokonaisrahoitus, joka sisältää oman pääoman ja sijoitus- sekä muut rahoituslähteet).

Yhtiö Me

M Files 33

Alphasense 30,2

Visedo 20

Verto Analytics 14,5

Jolla 10

Wolt 10

Canatu 22

KNL Networks 9,3

Next Games 9,1

Muutos juttuun kello 8.05: Canatun 10Me korjattu kokonaisrahoitukseksi 22 Me.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?