Bitcoinin kurssi kiitää – syy ei ehkä tiedä hyvää digivaluutalle - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Bitcoinin kurssi kiitää – syy ei ehkä tiedä hyvää digivaluutalle

Kuvituskuva
Julkaistu: 4.1.2017 20:30

Virtuaalivaluutta bitcoin porskuttaa yli tuhannen taalan vaihtokurssilla. Syynä ovat ainakin osittain kiinalaisostot.

Virtuaalivaluutta bitcoinin kurssi kohosi vauhdikkaasti keskiviikkona alkuillasta Suomen aikaan.

Kurssinousua oli tiistaista 6,9 prosenttia ja valuutan arvo ylitti tuhat dollari ensimmäistä kertaa sitten huippuvuoden 2013.

Vuodenvaihde on ollut kryptovaluutalle suotuisa, sillä sen kurssi on vahvistunut muutamassa päivässä 15 prosenttia. Viime syyskuusta nousua on 90 ja koko viime vuodelta 123 prosenttia, Business Insider kertoi.

Digivaluutta tunnetaan rajusta heilahtelusta, mutta kurssikehityksellä mitattuna bitcoinit päihittivät päävaluutat toista vuotta peräjälkeen.

Kello 20 jälkeen Suomen aikaa digivaluutan arvo liikkui 1140 dollarissa. Dollariarvo on nyt vain vajaat 30 dollaria alhaisempi kuin kultaunssin.

Bitcoinit eivät ole minkään keskuspankin liikkeelle laskemia, vaan niitä ohjataan internetin vertaisverkon välityksellä.

Bitcoinia tukee kasvava kiinnostus Kiinassa, jossa virallinen valuutta yuan on heikennyt ja pääomaa pakenee maasta keskuspankin tukitoimista huolimatta.

– Lohkoketjun (bitcoinin taustateknologia) kannattajat voivat keuhkota siitä, että arvonnousu tarkoittaa bitcoinien yhteenlasketun arvon olevan jo 16 miljardia dollaria. Se voi kuulostaa paljolta, mutta sitä se ei ole, kirjoittaa Technology Review -lehti.

Financial Times irvailee, että bitcoinien yhteenlaskettu 16 miljardin dollarin arvo on merkitykseltään yhtä olematon kuin kaikkien maailmassa liikkeelle laskettujen Uzbekistanin rahayksikkö somien.

New York Times puolestaan nostaa esiin erityisesti kiinalaisyhtiöt, jotka ovat vaihtaneet heikkoa valtiollista valuuttaa bitcoiniin.

Lehden mukaan monille Kiinan ulkopuolisille bitcoinien käyttäjille valuutan keskittyminen Kiinaan on ongelmallinen ilmiö. Kiinan louhijat voisivat yhdistyessään nousta hyvin vahvaa asemaan. Tämä herättää puolestaan huolen Kiinan valtion mahdollisista intresseistä asiassa.

Jos yksi toimija hallitsee valtaosaa bitcoinien louhinnasta, se pääsee halutessaan muokkaamaan myös valuutan taustateknologiaa, lehti kirjoitti.

Ja muutosta todennäköisesti tarvitaan. Bitcoin-järjestelmä kykenee suorittamaan tällä hetkellä arviolta seitsemän transaktiota sekunnissa. Nykyrakenteessa määrää voidaan eri arvioiden mukaan nostaa mahdollisesti 27 transaktioon sekunnissa, mutta määrä jää silti kauas esimerkiksi Visan tuhansien transaktioiden sekuntitahdista.

Tuoreimmat osastosta