Metallialan työtilanne kääntyi päälaelleen - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Metalliduunarien pula ”valtakunnallinen ongelma”? ”Oikealla palkalla kyllä löytyy osaajia”

Ammattitaitoinen asentaja on Varsinais-Suomessa pian kuumaa tavaraa.

28.12.2016 17:35

Varsinais-Suomessa kilpaillaan nyt metallialan osaajista. Alueen suuret työnantajat kuten Valmet Automotiven Uudenkaupungin autotehdas, Meyerin Turun telakka ja Sandvikin kaivoskonetehdas ovat ilmoittaneet viime aikoina jopa satojen tai tuhansien työntekijöiden rekrytoinneista.

Tilanne on huomattu myös ELY-keskuksessa, jonka ammattibarometri listaa alueen pula-ammateiksi muun muassa hitsaajat, koneistajat ja sähköasentajat. Vielä viime keväänä samoista ammateista oli alueella ylitarjontaa.

– Kyllä tämä alkaa olla valtakunnallinen ongelma. Toivotaan apua naapurimaakunnista, toteaa ELY-keskuksen työelämäpalvelujen asiantuntija Hannu Lehti Taloussanomille.

Sandvikin rekrytoinneista vastaava johtaja Riku Kesäläinen kuitenkin uskoo, että osaajat on löydettävä lähialueilta. Yhtiöllä on kokemusta muuttohalujen testaamisesta vuodelta 2015, kun Turun-tehdasta oltiin ajamassa alas. Tuolloin työntekijöille tarjottiin töitä ja maksettiin rahaa, jotta he muuttaisivat Tampereelle. Halukkaita lähtijöitä ei ollut.

– Meiltä on tästä 10 kilometriä telakalle ja 80 kilometriä Uuteenkaupunkiin. Ihmiset, jotka asuvat puolimatkassa, voivat lähteä suuntaan jos toiseen, Kesäläinen sanoo.

Mikäli töiden perässä muuttaminen kuitenkin lähtee käyntiin, tarvitaan maakuntaan lisää asuntoja. Tilanne on huomattu Turussa, joka kaavoittaa uusia asuntoja nopeutetulla aikataululla. Koska asuntotuotanto ei kuitenkaan onnistu hetkessä, ELY-keskuksen Lehti toivoo, että työpaikat saataisiin ensisijaisesti täytettyä maakunnan sisältä.

– TE-toimiston kanssa on tehty yhteistyötä ja yritetään saada alueen työnhakijat innostumaan mahdollisuuksista, Lehti kertoo.

Osaajapula voi iskeä

Kaivoskonevalmistaja Sandvik aikoo alkuvuonna 2017 palkata noin satakunta sähkö-, mekaniikka- ja hydrauliikka-asentajaa sekä hitsaajaa.

Paikat tulevat hakuun heti vuodenvaihteen jälkeen ja uusia työntekijöitä palkataan noin 20–30 per kuukausi riippuen siitä, miten tuotanto lähtee vetämään.

Koska rekrytointeja ei ole vielä aloitettu, Kesäläinen ei vielä tiedä, millaista kilpailua ammattilaisista käydään.

– Minulla on fiilis, että voi olla, että jollakin meistä on tiukkaa, Kesäläinen toteaa ja viittaa muihin alueen työnantajiin.

Metallialan työnantajia edustavan Teknologiateollisuuden Varsinais-Suomen aluepäällikkö Teppo Virta kertoo, että toistaiseksi alan yritykset ovat löytäneet tarvitsemiaan työntekijöitä aika hyvin. Ongelmia voi kuitenkin tulla eteen, kun useampi iso samankaltainen yritys rekrytoi paljon.

Ongelmaksi voi nousta sekä ammattilaisten määrä että laatu. Alalta on viime vuosina poistunut paljon työvoimaa eläköitymisen kautta. Uudeksi ongelmaksi on nousemassa myös osaaminen.

– Osaamisvaatimukset ovat eri kuin aiemmin, kun yritykset parantavat kilpailukykyä.

Teollisuuden uudistuessa automatisaation, robotisaation ja digitalisaation kautta työntekijöiltä vaaditaan erilaista osaamista.

– Pystyykö koulutus reagoimaan tähän? Yritysten ja koulutuksen on haettava yhdessä ratkaisuja, Virta arvioi.

Liitto: Oikealla palkalla löytyy osaajia

Työntekijöitä edustavassa Metalliliitosta alueen työtilanteesta on erilainen käsitys. Aluetoimitsija Osmo Rantanen Metallityöväen Varsinais-Suomen aluetoimistolta kertoo Taloussanomille, ettei alueella ole varsinaista työvoimapulaa.

– Oikealla palkalla kyllä löytyy osaajia, Rantanen toteaa.

Kaikille metallialan työttömille ei massarekrytoinneista huolimatta ole Rantasen mukaan löytynyt työpaikkoja, sillä alueen työnantajat käyttävät esimerkiksi ulkomailta lähetettyjä työntekijöitä, joille ei makseta Suomen työehtojen mukaista palkkaa. Myös vuokratyöfirmojen kautta palkkaamisessa on ollut ongelmia.

Kaiken kaikkiaan Rantasen mukaan näyttää kuitenkin siltä, että tilanne olisi menossa parempaan suuntaan. Viime vuosina Varsinais-Suomen metallialan työttömyys on ollut myös koko maan mittakaavassa suurta muun muassa Rauman telakan lakkautuksen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?