Tutkimus: Neljännes yksinyrittäjistä tienaa alle 1000 euroa kuussa

Suomen Yrittäjien yrittäjäkyselyn mukaan moni yksinyrittäjä on hyvin pienituloinen.

28.12.2016 9:01

Lähes joka toinen yksinyrittäjäkyselyyn vastanneista arvioi saavansa alle 2 000 euron kuukausittaiset bruttotulot yritystoiminnastaan. Neljänneksellä yksinyrittäjistä tulot jäävät alle tuhannen euron kuukaudessa, Suomen Yrittäjät kertoo.

Päätoimisista yksinyrittäjistä 45 prosenttia ja sivutoimisista yksinyrittäjistä 84 prosenttia ansaitsee kuukausittain alle 2 000 euron kuukausittaiset bruttotulot. Alle 2 000 euroa ansaitsevien yksinyrittäjien osuus on kasvanut hieman edellisestä, kolme vuotta sitten tehdystä kyselystä.

Kun palkansaajien nimellinen keskiansio viime vuonna oli 3 338 euroa kuukaudessa, päätoimisista yksinyrittäjistä 68,5 prosenttia tienasi alle 3 000 euroa.

– Moni yksinyrittäjä on hyvin pienituloinen. Siksi heidän asemansa vahvistamisen pitää olla vahvasti yhteiskuntapolitiikan keskiössä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen toteaa tiedotteessa.

Jos työmarkkinat toimisivat paremmin, se vahvistaisi yrityksiä, toisi lisää työtä ja avaisi myös yksinyrittäjille lisää mahdollisuuksia parantaa ansiotasoa, kun kysyntää olisi enemmän, Pentikäinen jatkaa.

Kasvua haetaan aiempaa hanakammin. Kyselyn mukaan kahdeksan prosenttia vastanneista hakee voimakasta kasvua ja 62 prosenttia haluaa kasvattaa yritystään mahdollisuuksien mukaan. Kolme vuotta sitten voimakasta kasvua kertoi tavoittelevansa viisi prosenttia ja mahdollisuuksien mukaan kasvua 53 prosenttia vastanneista.

Innokkaimpia ovat nuoret yrittäjät. Pentikäisen mukaan olisi tärkeää, että yhä useammat yksinyrittäjät uskaltaisivat myös rekrytoida.

– Sen vuoksi on tärkeä helpottaa pienyritysten työllistämistä mm. helpottamalla henkilöperusteista irtisanomista, Pentikäinen sanoo.

Suomessa on yli 280 000 yritystä, joista lähes 180 000 on yhden hengen yrityksiä. Viimeisen kymmenen vuoden aikana yksinyrittäjien määrä on kasvanut noin 45 000:lla. Työnantajayritysten määrä on samalla jaksolla noussut noin 3 000:lla.

Marraskuussa tehty yrittäjäkysely lähetettiin 12 600 Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäjäsenelle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?