VM: Suomi on kasvu-uralla, mutta se ei riitä

Suomen talouskasvu hidastuu, koska kotimainen velkavetoinen kulutus hidastuu eikä maailmantalouden kasvu piristä vaimeaa vientiä, valtiovarainministeriö povaa.

22.12.2016 18:05

Suomen talous kasvaa lähivuodet hitaasti, ennustaa valtiovarainministeriö. VM:n tänään julkistaman ennusteen mukaan Suomen bruttokansantuotteen kasvu kiihtyy tänä vuonna 1,6 prosenttiin edellisvuoden nollakasvusta kuluttajien ja rakennusinvestointien vetämänä.

Talouskasvu hidastuu seuraavana kahtena vuonna prosentin tuntumaan, koska kotimainen velkavetoinen kulutus hidastuu eikä maailmantalouden kasvu piristä vaimeaa vientiä.

– Suomi on kasvu-uralla, mutta hitaalla sellaisella, sanoi VM:n finanssineuvos Jukka Railavo VM:n talouskatsauksen tiedotustilaisuudessa.

VM:n mukaan kasvu on tulevina vuosina niin vaimeaa, ettei se riitä korjaamaan vuodesta 2009 alkanutta julkisen talouden alijäämää. Julkisen talouden velkaantuminen jatkuu, vaikka talouden elpyminen vahvistaa julkista taloutta tänä vuonna.

– Talouskasvun vetoapu ei riitä korjaamaan julkista taloutta. Julkinen talous jää lähivuosina alijäämäiseksi, sanoi finanssineuvos Marja Paavonen.

Talouskasvun lisäksi julkisen talouden alijäämää pienentävät ennustekaudella hallituksen sopeutustoimet. Sen sijaan kilpailukykysopimuksen sosiaaliturvamaksujen muutokset ja siihen liittyvät veronalennukset heikentävät julkista taloutta lyhyellä aikavälillä.

Pidemmällä aikavälillä kikyn kuitenkin pitäisi VM:n arvion mukaan vahvistaa julkista taloutta työllisyyden paranemisen ansiosta. Julkisen talouden tasapainottamista vaikeuttaa kuitenkin väestön ikääntyminen, joka kasvattaa hoitomenoja.

Hallituksen alijäämätavoite epäonnistuu

Hallituksen tavoitteena on supistaa valtion ja julkisen talouden alijäämää 0,5 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuonna 2019 nykyisestä noin kolmesta prosentista. VM:n ennusteen mukaan alijäämät pienenevät noin kahteen prosenttiin suhteessa bkt:hen vuonna 2018.

– VM:n ennuste yltää vuoteen 2018 asti, mutta jo tämän valossa voi sanoa, että valtion alijäämä ei ole sellaisella uralla hallituksen tavoitteen saavuttamiseksi, Paavonen totesi.

Suomen julkinen velka on kasvanut nopeasti kahdeksan vuotta. VM:n ennusteen mukaan velkasuhteen kasvu kuitenkin hieman hidastuu hallituksen sopeutustoimien ja talouskasvun elpymisen ansiosta.

Hallitus tavoittelee velkasuhteen kasvun pysäyttämistä vuoteen 2019 mennessä. VM:n ennusteen mukaan tavoite on mahdollista saavuttaa, mutta jää väliaikaiseksi kestävyysvajeen takia.

– Julkisessa taloudessa on edelleen kestävyysvaje eli pitkällä aikavälillä tulot eivät riitä kattamaan menoja, josta johtuen velkasuhde lähtee jälleen kasvuun. Velkasuhteen taittuminen jää väliaikaiseksi, Paavonen sanoi.

Suomi jumittaa prosentin kasvussa, joka ei riitä

VM:n virkamiehet suhtautuvat Suomen talouden suhdannekäänteeseen varovaisemmin kuin muut talousennustajat viime aikoina julkaistuissa suhdanne-ennusteissa.

VM:n kansantalousosaston ylijohtaja Mikko Spolander sanoi, että talous kasvaa noin prosentin kasvu-uralla kulutuksen ja rakennusinvestointien varassa. Sitä nopeampaa kasvua ei ole Spolanderin mukaan kuitenkaan mahdollista saavuttaa ilman selvästi ripeämpää viennin elpymistä.

– Suhdannekäänne ei pelasta Suomea eikä julkista taloutta. Perusongelma yhden prosentin kasvussa on se, että se ei riitä tuottamaan julkiseen talouteen niin paljon tuloja, jotta valtio pystyisi pitkällä aikavälillä turvaamaan lakisääteiset etuudet ja palvelut, Spolander sanoi.

Spolanderin mukaan ongelman ratkaisu edellyttää toimia talouden kasvun edellytysten vahvistamiseksi ja julkisen palvelutuotannon tehostamiseksi. Hän ehdottaa ennen kaikkea toimia työmarkkinoiden rakenteellisten ongelmiin, kuten pitkäaikaistyöttömyyteen ja kohtaanto-ongelmaan.

– Rakenteelliset ongelmat uhkaavat rajoittaa talouden kasvua siinäkin tapauksessa, että suomalaisille tuotteille syntyisi kysyntää, Spolander sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?