Kiina takavarikoi amerikkalaisen sukellusaluksen – Yhdysvallat vaatii välitöntä palautusta

Kiinan merivoimat on takavarikoinut amerikkalaisen miehittämättömän tutkimusaluksen Etelä-Kiinan merellä.

Kiina on lisännyt läsnäoloaan Etelä-Kiinan merellä

16.12.2016 19:33

Reutersille puhuneen yhdysvaltalaisen virkamiehen mukaan miehittämätön vedenalainen alus oli laskettu Etelä-Kiinan kansainvälisille vesille tutkimustarkoituksessa.

Nimettömän virkamieslähteen mukaan torstaina tapahtunut takavarikointi on ensimmäinen laatuaan miesmuistiin.

– Se suoritti laillisesti sotilaallista tutkimusta Etelä-Kiinan merellä. Se on suvereeni alus, joka on selvästi merkitty englanninkielisellä tekstillä, jossa sanotaan, että sitä ei saa poistaa vedestä, virkamies kertoi.

Jännitteiden lisääntymisellä maiden välillä on uumoiltu olevan myös taloudellisia vaikutuksia. Kiina on ollut jo ennestään Yhdysvaltojen pian kautensa aloittavan presidentin Donald Trumpin hampaissa.

Virkamieslähteen mukaan aluksen tarkoitus oli kartoittaa merentutkimukseen liittyviä tietoja kuten meren suolaisuutta, lämpötiloja ja kirkkautta. Tällainen data voi auttaa Yhdysvaltoja keräämään tarkempaa sotilaallista tietoa, koska olosuhteet meressä vaikuttavat luotaimien toimintaan.

Yhdysvallat on vaatinut Kiinaa palauttamaan laitteen välittömästi. Vaatimus sisälsi Yhdysvaltojen virallisen vastalauseen takavarikon johdosta.

Takavarikointi lisää huolta Kiinan kasvavasta sotilaallisesta läsnäolosta Etelä-Kiinan merellä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?