Nyt se on varmaa: 50000 suomalaista menettää asumistuet - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nyt se on varmaa: 50000 suomalaista menettää asumistuet

Osa opiskelijoista saa 0 euroa ja osa 400 euroa, kun opiskelijat siirretään ensi vuonna yleisen asumistuen piiriin.

13.12.2016 16:36

Opiskelijoiden asumislisä lakkautetaan ja opiskelijat siirtyvät vuoden 2017 elokuussa yleisen asumistuen piiriin. Asia varmistui tiistaina, kun eduskunta hyväksyi hallituksen esityksen.

Muutoksen vuoksi yli puolet opiskelijoista tulee saamaan asumiseen aiempaa enemmän tukia, mutta neljäsosa eli noin 50 000 opiskelijaa jää sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten mukaan kokonaan ilman tukia.

Tuen menettäjiin lukeutuu ennen kaikkea sellaisia opiskelijoita, joiden avo- tai aviopuoliso käy töissä, arvioi Sosten erityisasiantuntija Anne Perälahti Taloussanomille.

Siinä missä opiskelijan asumislisä on henkilökohtainen, yleinen asumistuki on tarveharkintainen tuki, jonka suuruuteen vaikuttavat koko perheen tulot.

Koska yleiseen asumistukeen vaikuttavat myös vuokra, perheen koko ja asuinpaikka, on mahdotonta todeta yksiselitteisesti, ketkä kaikki jäävät tuen ulkopuolelle.

– Käsitykseni on, että tuen menettää hyvin suuri osa perheellisistä opiskelijoista, Perälahti sanoo.

Osalle tukea 0 euroa, osalle 400 euroa

Opiskelijoiden asumislisän enimmäismäärä on nykyisin noin 200 euroa. Osan opiskelijoista kuukausitulot voivat siis ensi syksynä pudota lähes 300 eurolla, sillä opintotuen määrä putoaa korkeakouluopiskelijoilla 336 eurosta 250 euroon.

Osalla taas tukien määrä kasvaa opintuen leikkauksesta huolimatta, sillä yleistä asumistukea voi saada selvästi enemmän kuin asumislisää.

Etenkin pääkaupunkiseudulla yksin asuvat ja korkeaa vuokraa maksavat opiskelijat hyötyvät uudistuksesta. Esimerkiksi Helsingissä asumistuen enimmäismäärä on noin 400 euroa.

Muiden asumistukia leikataan

Keskimäärin asumisen tuki kohenee koko maassa 120 000 opiskelijalla 59 euroa kuukaudessa. Vaikka 50 000 opiskelijaa putoaa tukien ulkopuolelle, uudistus kasvattaa opiskelijoiden asumisen tukemiseen kohdistuvia menoja.

Sen kompensoimiseksi hallitus päätti, että asumistukea heikennetään vuodenvaihteessa. Uudistuksen ”maksajiksi” joutuu siis satoja tuhansia tuensaajia, jotka eivät ole opiskelijoita.

Yleinen asumistuki heikkenee vuodenvaihteessa eri kuntaryhmissä keskimäärin 10–20 euroa kuukaudessa.

Sosten Anne Perälahden mukaan on silti epävarmaa, miten uudistus vaikuttaa kaikkiin julkisen talouden tuloihin ja menoihin.

Nähtäväksi esimerkiksi jää, kuinka paljon toimeentulotuen menot kasvavat ja kuinka paljon enemmän töitä asumistukensa menettävät opiskelijat tekevät.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?