Liikanen: Nuorten miesten syrjäytyminen on aikapommi

Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen pitää syrjäytymistä suomalaisen yhteiskunnan suurimpana ongelmana.

13.12.2016 15:13

Tänään maltillista talouskasvua ennakoineen Suomen Pankin (SP) pääjohtajan Erkki Liikasen mukaan edessä on edelleen haasteita. Yksi näistä on kasvanut pitkäaikaistyöttömyys ja etenkin nuorten miesten syrjäytyminen, josta uhkaa tulla aikapommi.

– Minusta tämä on yhteiskunnan suurimpia ongelmia tällä hetkellä, Liikanen sanoi SP:n tiedotustilaisuudessa. Jos osa ikäluokasta syrjäytyy työmarkkinoilta, olisi tämä Liikasen mukaan ”katastrofaalista”.

Toinen on kotitalouksien velkaantuneisuus, josta Euroopan järjestelmäriskikomitea varoitti Suomea marraskuun lopussa. Jos kasvu rakentuu kotitalouksien velkaantumisen varaan, on siinä selviä riskejä, Liikanen korosti.

Kasvu voi olla nopeampaa

SP ennakoi kuluvan vuoden kasvun yltävän tasan prosenttiin. Ennustepäällikkö Juha Kilposen mukaan kuluvan vuoden kasvu voi kuitenkin hyvin yltää noin puoleentoista prosenttiin, mikäli kuun alussa valmistunut kansantalouden tilinpito otetaan huomioon.

– Suomen talous on palannut kasvu-uralle ja kasvun voidaan arvioida olevan sen verran tukevalla pohjalla, että pitkä taantuma on Suomessa jäänyt taakse, Kilponen totesi.

Parantunut tilanne on näkynyt erityisesti työmarkkinoiden vahvistumisena ja teollisuustuotannon alamäen taittumisena. Yksityisiä investointeja tukee rakentaminen ja vientikin alkaa pikkuhiljaa vetää euroalueen imussa.

– Metsä-, kemian- ja metalliteollisuudessa merkit ovat nyt selkeästi paremmat ja tuotanto on siellä erityisesti viimeisten tilastotietojen valossa parantunut.

Kilposen mukaan erityisen ilahduttavaa on se, että työllistävät pienet- ja keskisuuret yritykset ovat kasvattaneet vientiään jopa suuria yrityksiä enemmän.

Sekä Kilponen että Liikanen kiittelivät kiky-sopimusta, joka Liikasen mukaan on ”merkittävä”. Sen vaikutukset jatkossa jäävät nähtäväksi.

Työllisyys paranee

Työllisyysaste nousee pankin ennusteen mukaan 70,2 prosenttiin vuonna 2019, kun hallitus tavoittelee 72 prosenttia. Työllisyysasteen hilaaminen ylemmäs vaatisi selvästi nykyistä nopeampaa talouskasvua, joka tepsisi myös valtion velkaantumiseen.

– Velkaantumisvauhtimme on ellei euroalueen nopeinta niin ainakin kahden nopeimman joukossa, Liikanen totesi.

Riskejäkin on. Suomen talouskasvua ja etenkin vientiä voisi rokottaa maailmantalouden uusi hidastuminen. Myös geopoliittiset riskit ja öljyn hinnan selvä kallistuminen ovat avoimia kortteja. Ennusteessa oletetaan, että öljyn hinta nousisi vuoteen 2019 mennessä vain 55 dollariin tynnyriltä.

– Voidaan kyllä sanoa, että epävarmuus tällä hetkellä kansainvälisen talouden tilanteesta ja talouspolitiikasta on poikkeuksellisen suuri, Kilponen sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?