Kuka eläkemuutoksen maksaisi? ”Kaikki tulevat sukupolvet häviäisivät” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuka eläkemuutoksen maksaisi? ”Kaikki tulevat sukupolvet häviäisivät”

Julkaistu: 8.12.2016 13:13

Eduskuntaan jätettiin tänään kansalaisaloite, jossa vaaditaan lisää rahaa eläkeläisille indeksiä muuttamalla. Etla ja Työeläkevakuuttajat Tela arvostelevat aloitetta tiukkasanaisesti.

Eläkeindeksin muutos olisi lyhytnäköistä politiikkaa, joka hyödyttäisi eniten juuri eläkkeelle jääviä. Maksumieheksi joutuisivat kaikki työssäkävijät.

Näin arvostelevat Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ja Työeläkevakuuttajat Tela tänään eduskuntaan jätettyä kansalaisaloitetta, jossa ehdotetaan työeläkeindeksin sitomista kokonaan palkkakehitykseen. Nyt indeksistä palkkoihin on sidottu vain viidennes ja loput seuraavat hintakehitystä.

Kuka laskun maksaa?

Aloitteen jättäneen Kimmo Kiljusen (sd.) ja hänen tukijoukkojensa mukaan työeläkkeiden nousu lisäisi ostovoimaa ja hyödyttäisi siten koko Suomen taloutta. Etlan mukaan näin voisi alkuvaiheessa käydäkin, mutta pitkällä aikavälillä muutos tarkoittaisi, että työeläkemaksuja pitäisi nostaa tuntuvasti.

Etlan laskelmassa työeläkemaksu nousisi 7 prosenttia vuoteen 2050 mennessä, jos palkat nousevat keskimäärin 1,6 prosenttia vuodessa.

– Yksityinen kulutus olisi lopulta pienempi kuin nykyistä indeksiä noudatettaessa.

Eniten uudistuksesta hyötyisivät juuri eläkkeelle siirtyvät, koska he eivät joutuisi maksamaan nousevia työeläkemaksuja, mutta saisivat todennäköisesti silti nauttia parempia eläkkeitä koko eläkeaikansa.

– Kaikki tulevat sukupolvet häviäisivät muutoksessa, Etla summaa.

Tela muistuttaa, että kukaan suomalaisista ei maksa omaa eläkettään, josta suurin osa tulee työssäkäyvien pussista.

– Rahastot eivät myöskään ole tarkoitettu vain nykyisille eläkeläisille, erityisasiantuntija Janne Pelkonen kirjoittaa Telan blogissa.

Kumpi on oikeassa, ETK vai Kiljunen?

Pelkosesta olisi tärkeää, ettei kansalaisille anneta ”liian ruusuista kuvaa tulevasta”. Hän toivookin lainsäätäjien nojaavan tietoon eläkepäätöksiä tehtäessä. Eläketurvakeskus ETK on aiemmin arvioinut, että indeksimuutos söisi eläkevarat loppuun 2065 mennessä.

Kiljunen kritisoi maanantaina ETK:n laskelmia ”oudoiksi ja turhaan nuoria provosoiviksi”. Pelkonen kuitenkin puolustaa ETK:ta.

– Eläketurvakeskuksen indeksilaskelmia ei ole repäisty hatusta, vaan metodit ja oletukset perustuvat tutkimustietoon sekä asiantuntijoiden kuulemisiin. Keskustelussa on kyseenalaistettu tietoon perustuva päätöksenteko.

Kiljusen mukaan ETK:n laskelma ei ota huomioon korkeampien eläkkeiden kumulatiivisia vaikutuksia verokertymään ja työllisyyteen.

Köyhimmät eläkeläiset eivät hyötyisi

Telan Pelkonen sanoo ymmärtävänsä eläkkeensaajien huolen toimeentulosta.

– Eläkeläisten köyhyysongelma koskettaa erityisesti takuu- ja kansaneläkkeen varassa olevia ja yksinasuvia ikäihmisiä sekä työkyvyttömyyseläkeläisiä.

Tänään jätetty aloite ei parantaisi kaikkien köyhimpien eläkeläisten asemaa. Se ehdottaa muutettavaksi vain työeläkeindeksiä, jota takuu- ja kansaneläkkeet eivät seuraa.

Kiljusen ajaman aloitteen allekirjoitti yli 84 000 ihmistä. Suomessa on Telan mukaan eläkeläisiä noin 1,5 miljoonaa.