Terrafame-johtaja Ratia toimii myös yhtiön konsulttina – satojen tuhansien palkkiot

Terrafamen hallitusta johtava Lauri Ratia toimii yhtiön konsulttina perheensä yhtiön kautta. Terrafame Groupin toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan järjestely on ollut ”välttämätön”.

Lauri Ratialle (ylhäällä) on kertynyt konsulttipalkkioita yhteensä noin 300 000 euron edestä, toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoo.

4.12.2016 13:31

Pitkän linjan yritysjohtaja ja hallitusammattilainen Lauri Ratia palkattiin kesällä 2015 valtion omistaman Terrafame oy:n hallituksen puheenjohtajaksi valmistelemaan Talvivaaran Sotkamon-kaivoksen haltuunottoa.

Ratia sai hallitustyöstään vuonna 2015 palkkiota 6 000 euroa kuukaudessa, mutta lisäksi konsernin emoyhtiö Terrafame Group maksoi hänelle asiantuntijapalkkioita puolen vuoden ajalta 150 000 euron edestä. Palkkiot maksettiin Ratian perheen omistamalle Beanio-yhtiölle.

Terrafame ei ole suoraan kertonut, että Ratia toimii yhtiössä sekä hallituksen puheenjohtajana että ulkopuolisena konsulttina. Yhtiön palkkioselvityksessä mainitaan vain, että Terrafame Group osti vuonna 2015 Terrafamen hallituksen jäsenten ja heidän lähipiirinsä yhtiöiltä konsulttipalveluita 177,5 tuhannen euron edestä.

Yhdessä tilinpäätöksen liitteessä eritellään, että summasta 150 000 meni nimenomaan Lauri Ratian lähipiirin kuuluvalle yhtiölle. Ratian lähipiiriin kuuluu kuitenkin useita yhtiöitä, joihin hänellä ei ole minkäänlaista omistussuhdetta.

Tilinpäätöksessä ei mainita, että kyseessä oli nimenomaan Beanio, joka on Ratian perheen omistuksessa ja jonka ainoa työntekijä on Lauri Ratia itse.

Ratia ei ole ollut valitsemassa itseään Terrafame Groupin konsultiksi, sillä päätöksen palveluiden ostamisesta Beaniolta teki emoyhtiö Terrafame Groupin hallitus, johon hän ei ole missään vaiheessa kuulunut.

Toimitusjohtaja Hietanen: Kansainvälinen konsulttiyhtiö laskuttaisi moninkertaisesti

Terrafame Groupin toimitusjohtajan Matti Hietasen mukaan Ratian konsulttitehtävät koostuivat vuonna 2015 ennen kaikkea toiminnan ylösajoon liittyvistä tehtävistä: Talvivaaran kaivostoimintaa oltiin siirtämässä uudelle yhtiölle, jolla ei ollut minkäänlaista organisaatiota valmiina.

– Töitä oli siinä vaiheessa ympäri vuorokauden, ja Ratia teki paljon muutakin kuin hallituksen puheenjohtajalle kuuluvia tehtäviä. Konsulttitehtävistä on laskutettu tuntipohjaisesti, ja tilintarkastaja on luonnollisesti tarkistanut kirjanpidon, Hietanen sanoo Taloussanomille.

Hallituksen puheenjohtaja yhä toimiva Ratia on jatkanut asiantuntijatöiden tekemistä tänä vuonna, ja tältä vuodelta hänelle kertyy palkkioita suunnilleen toiset 150 000 euroa, Hietanen arvioi.

Hänen mukaansa Ratian palkkaaminen kahdelle pallille oli ”välttämätön järjestely”.

– Halusimme henkilön, joka pystyy pitämään samaan aikaan kaikki langat käsissään. Esimerkiksi jonkun suuren kansainvälisen konsulttiyhtiön palkkaaminen olisi maksanut moninkertaisesti, ja vastuu olisi ollut hajautuneempaa.

Ettekö olisi voineet ilmoittaa selväsanaisesti, että Terrafamen hallituksen puheenjohtaja saa merkittäviä palkkiosummia toimimalla perheensä yhtiön kautta Terrafame Groupin konsulttina?

– Ymmärrän, mitä tarkoitat. Kaikki on kuitenkin tehty by the book ja tiedot on annettu asianmukaisesti, Hietanen toteaa.

Hänen mielestään palkkioselvityksen ja tilinpäätöksen tiedoista käy ilmi, että kyse on ollut nimenomaan Ratialta ostetuista konsulttipalveluista.

Hietanen sanoo Terrafamen tilanteen vakiintuneen nyt sen verran, että palveluiden ostaminen Ratian Beaniolta vähentyy edelleen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?