HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

HS: Koulutettuja suomalaisia kaikkoaa ulkomaille – vain harva aikoo palata

”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”, sanoo Siirtolaisuusinstituutin Elli Heikkilä.

4.12.2016 12:16

Joka vuosi tuhannet suomalaiset muuttavat ulkomaille esimerkiksi töiden perässä. Uutta on Helsingin Sanomien mukaan se, lähtijöistä yhä suurempi osa on korkeasti koulutettuja – ja yhä harvempi heistä aikoo palata Suomeen.

Helsingin Sanomien artikkelin tehneet toimittajat Johannes Niemeläinen ja Juho Korhonen kysyivät keväällä yhteisöpalvelu Facebookin kautta etsimiltään 20–40-vuotiailta ulkosuomalaisilta heidän paluuaikeistaan.

Vain 19 prosenttia 799 vastaajasta piti paluuta Suomeen todennäköisenä tai erittäin todennäköisenä, kun taas 55 prosenttia vastasi pitävänsä Suomeen-muuttoa epätodennäköisenä tai erittäin epätodennäköisenä.

Vuonna 2006 Siirtolaisuusinstituutti kysyi paluuaikeita 19–84-vuotiailta ulkomaisilta, ja silloin palaamista suunnitteli 41 prosenttia vastaajista. Työikäisten joukossa prosentti oli vielä korkeampi.

Siirtolaisuusinstituutin tutkimusjohtaja Elli Heikkilä pitääkin uuden kyselyn tuloksia dramaattisina.

– Tämä on hirveän hälyttävä tulos. Jo meidän tuloksemme olivat hälyttäviä, mutta nämä ovat vielä hälyttävämpiä, Heikkilä sanoo HS:n haastattelussa.

Suurin syy maastamuuttoon liittynee työelämään: koulutetut suomalaiset lähtevät muualle osaamistaan vastaavien tehtävien ja palkan perässä.

Kaikkein huolestuttavinta on HS:n artikkelin mukaan se, että korkeimmin koulutettujen suomalaisten eli tohtorien paluuaikeet ovat romahtaneet kaikista alhaisemmalle tasolle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?