Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raju luku lapsilisien leikkauksista – ”Lisäävät pienituloisuutta”

Leikkaukset ja indeksistä irrottaminen syövät lapsilisien ostovoimaa reippaasti.

3.12.2016 6:01

Juha Sipilän hallitus leikkaa lapsilisiä vuoden alussa 0,85 prosenttia. Se ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun lapsilisiin on tällä vuosikymmenellä puututtu.

Edellisellä hallituskaudella lapsilisien indeksikorotukset jäädytettiin useaksi vuodeksi, ja vuoden 2015 alussa niihin tehtiin kertaluonteinen kahdeksan prosentin heikennys.

Myöhemmin samana vuonna Sipilän hallitus päätti, ettei lapsilisiin vastaisuudessa tehdä indeksikorotuksia.

Kelan johtavan tutkijan Pertti Honkasen mukaan tulos on se, että vuosina 2012–2019 ensimmäisestä lapsesta saatavan lapsilisän ostovoima heikkenee yhteensä peräti 16 prosenttia: ilman lakimuutoksia lapsilisän määrä olisi vuonna 2019 noin 113 euroa, mutta leikkausten vuoksi se jää 94 euroon.

Vaikka lapsilisiä maksetaan myös hyvätuloisille, leikkausten suhteellinen merkitys on Honkasen mukaan suurin pienituloisille perheille.

Lapsilisien lisäksi hallitus leikkaa ensi vuoden alussa kansaneläkeindeksiä, minkä vuoksi esimerkiksi kansan- ja takuueläkkeet sekä työttömyystuet pienenevät.

– On varsin ilmeistä, että leikkaukset suurentavat tuloeroja ja lisäävät pienituloisuutta, Honkanen kirjoittaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle antamassaan lausunnossa.

Lapsilisien ostovoima heikentynyt kolmanneksen huippuvuosista

Lapsilisien arvon laskeminen ei ole poikkeuksellista. Vuonna 1994 lapsilisiä korotettiin reippaasti, kun lapsiperheiden verovähennykset poistettiin.

Lapsilisiin ei vuosina 1994–2011 tehty yhtäkään varsinaista leikkausta, muttei myöskään ainuttakaan indeksikorotusta. Sen vuoksi niiden ostovoima heikkeni merkittävästi.

Lapsilisät sidottiin kansaneläkeindeksiin eli kuluttajahintojen nousuun vuonna 2011, mutta korotus ehdittiin tehdä vain kahdesti, ennen kuin jäädytyksen ja leikkaukset alkoivat.

Koska Sipilän hallitus on irrottanut lapsilisät indeksistä uudelleen, niiden ostovoima laskee tulevina vuosina sitä nopeammin, mitä enemmän kuluttajahinnat nousevat.

Kelan Pertti Honkasen kokoamista luvuista käy ilmi, että lapsilisien ostovoima on heikentynyt noin kolmanneksen vuodesta 1994 ja jatkaa laskuaan. (Jos taulukko ei näy laitteellasi, voit katsoa sen täältä.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?