20-vuotiaita autoja huristelee Suomen teillä paljon – tiedätkö, onko yleisin malli Golf, Astra vai Corolla?

Suomi on tunnetusti iäkkäiden autojen maa. Keskimääräisen romutusiänkin saavuttaneita autoja on liikenteessä meillä vielä useita tuhansia, selviää Trafin tilastosta.

4.12.2016 6:05

Suomessa liikennekäytössä huristelee satoja tuhansia yli 15 vuotta vanhoja autoja. Trafin tilastoista selviää, että esimerkiksi vuonna 1996 käyttöön otettuja eli jo 20 vuotta liikenteessä olleita autoja on käytössä edelleen useita tuhansia. Trafin mukaan autojen romutusikä on noin 20 vuotta.

Jos tilastoa tarkastelee merkeittäin ja malleittain, kymmenen kärkeen niiden tämänhetkisen käyttömäärän mukaan sijoittuvat ne automerkit ja -mallit, joita on myös aikanaan myyty paljon.

Trafin tietojohtaja Juha Kenraali sanoo, että tilastoissa käytetyimpien yli 15 vuotta vanhojen autojen kärjessä on tuttuja ja jo pitempään hyvin myyneitä merkkejä ja malleja.

Trafin tilastojen mukaan yli 15 vuotta vanhoista autoista liikenteessä huristelee eniten Toyota-merkkisiä autoja, joita on ollut liikennekäytössä kesäkuussa 2016 yhteensä lähes 115 000. Merkeistä toiseksi yltää Volkswagen noin 82 000 autolla ja kolmanneksi Volvo noin 78 500 liikenteessä olevalla autolla.

– Jos katsotaan kilometrejä, niin tietyillä autoilla ajetaan enemmän kuin toisilla. Esimerkiksi Mersut ovat sellaisia, jotka on tehty kestämään ja ajettavaksi pitempään ja ne ovat haluttuja myöhemminkin. Sen takia ne jäävät liikenteeseen, Kenraali sanoo.

Yli 15 vuotta vanhoja Mercedes Benz -autoja on Trafin tilaston mukaan ollut tänä vuonna liikenteessä yhteensä yli 60 000 yksilöä.

– Myös se täytyy huomioida, että sellaiset merkit, joiden valtamallit ovat pienempiä autoja, niillä ei perinteisesti ajeta läheskään niin paljon eivätkä ne ole niin kauan liikenteessä kuin isommat yksittäisiä tapauksia lukuun ottamatta.

Yhteensä yli 15 vuotta vanhoja autoja on liikennekäytössä lähes 840 000.

Jos tarkastellaan 20 ja 15 vuotta sitten käyttöön otettujen ja yhä liikennekäytössä olevien autojen kärkeä, molemmille 10 automerkin ja -mallin listalle nousevat muun muassa Toyota Corolla, Volkswagen Golf ja Ford Mondeo.

– Nämä kaikki, erityisesti Golf, ovat sellaisia, joilla on pitkä historia ja joita on joka vuosi myyty todella paljon, Kenraali sanoo.

Liikennekäytössä olevien autojen keski-ikä on Suomessa noin 11 vuotta. Siihen nähden yli 15 vuotta vanhoja autoja on paljon käytössä, Kenraali toteaa.

– Yleensä autoja alkaa tippua liikenteestä kokonaan pois noin 13 vuoden kohdalla pian keski-iän jälkeen. Siihen asti niitä on käytössä melko tasainen määrä.

Kenraalin mukaan Suomen vanhimmat liikennekäytössä olevat autot omistetaan Pohjois- ja Itä-Suomessa sekä Pohjois-Karjalassa.

Jos taulukot eivät näy, katso ne tästä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?