Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nobel-voittaja Bengt Holmström: Suomalaiset saavat liikaa palkkaa

Julkaistu: 30.11.2016 16:18

Suomen palkkojen pitäisi sopeutua nykyistä paremmin kilpailuun maailmanmarkkinoilla, sanoo Nobel-voittaja, professori Bengt Holmström.

Suomi tarvitsee Holmströmin mukaan toimivaa vientiä säilyttääkseen nykyisen hyvinvoinnin, ja sen vuoksi palkkojen pitäisi joustaa kilpailukyvyn nimissä.

– Mitä tulee kysymykseen, ovatko palkat liian korkeat, vastaus on, että kyllä. Vientituotteet ovat maailmanmarkkinahintaisia, siitä ei auta hirveästi valittaa, sanoi Holmström tänään Elinkeinoelämän valtuuskunta Evan ja Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etlan järjestämässä lehdistötilaisuudessa Finlandia-talolla.

– Tietysti on kysymys, että missä ajassa mikäkin asia sopeutuu, mutta yleensä on hyvä asia sopeutua nopeammin, Holmström jatkoi.

Holmström korosti Suomen riippuvaisuutta viennistä.

– Se on meidän tulonlähteemme ja se kertoo, mihin meillä on varaa. Me emme pysty sisämarkkinoilla tuottamaan hyvinvointitasoamme.

Protektionististen ajatusten nousu maailmantaloudessa on Holmströmin mukaan huolestuttavaa Suomen kannalta.

– Se on iso huoli kehityksessä, jos maailmanmarkkinat menevät hyvin sulkeutuneeseen tilaan. Se ei ole Suomen kannalta toivottavaa. Siihen me emme voi vaikuttaa itse, jos muut asettavat tulleja.

Holmströmin mukaan keskeisin asia Suomen talouskasvun kääntämisessä nousuun ovat työmarkkinat. Yleissitovuutta pitäisi hänen mukaansa purkaa.

– Se on Suomessa äärimmilleen viety, jos vertaa muihin maihin. Kyllä siinä on paljon varaa löysätä, jos vertaa vaikka Ruotsiin tai Saksaan.

Toinen tärkeä asia on koulutus, jossa pitäisi Holmströmin mukaan pohtia suhtautumista uuteen teknologiaan sekä koulutuksen rakennetta ylipäätään.

– Täytyy muistaa, että koulutusjärjestelmä on syntynyt ei-kilpaillussa maailmassa, hän sanoi.

Holmström otti myös kantaa poliittiseen tilanteeseen maailmassa. Hänestä on huolestuttavaa, että demokratian suosio näyttää olevan laskussa maailmalla.

– Epämiellyttävän samannäköistä kuin sata vuotta sitten, Holmström kommentoi kehitystä.

Lehdistötilaisuuden jälkeen Holmström osallistuu Evan ja Etlan järjestämään keskustelutilaisuuteen Finlandia-talolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?