Velka tuplaantui laittoman äkkiä – pikavippaaja markkinaoikeuteen

Kuluttaja-asiamies hakee pikaluottoyhtiö 4financelle kieltoa kohtuuttomista ja lainvastaisista luottoehdoista sekä lainvastaisesta luoton myöntämisestä.

30.11.2016 7:05

Suurelle yleisölle yhtiö on tuttu pikavippejä markkinoivasta Vivus-sivustosta, joka myöntää enintään 2010 euron suuruisia kertaluottoja 30 päivän maksuajalla.

Jos kuluttaja ei pysty maksamaan lainaansa tässä ajassa takaisin, on luoton viivästyskorko tai vaihtoehtona eräpäivän siirron kustannus 0,5 prosenttia päivässä, joka tekee vuosikorkona 182,5 prosenttia.

Ilman lyhennyksiä kuluttajan ottama 2010 euron velka kasvaa näin kuudessa kuukaudessa 4 145 euroon.

Kuluttaja-asiamies vaatii, että yhtiöltä kielletään menettely, jossa kuluttajalle jätetään toimittamatta kuluttajansuojalain mukaiset tiedot luotosta ja luotonantajasta hyvissä ajoin ennen luottosopimuksen tekemistä. Yhtiön pitäisi ilmoittaa myös luoton korko vuosikorkona.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan luoton viivästyskorko on kohtuuttoman suuri eli suurempi kuin kuluttajansuojalain korkokattosäännöksen 50 prosenttiyksikköä. Kuluttaja-asiamies katsoo, että 182,5 prosentin viivästyskorko on kohtuuton.

Myös eräpäivän siirrosta veloitetaan kuluttajalta enemmän kuin lain mukaiset kulut, joihin kuuluisivat perintäkulut ja enintään kuluttajansuojalain korkokaton suuruinen viivästyskorko.

Kuluttaja-asiamies vaatii kieltojaan tehostettavaksi 100 000 euron suuruisella uhkasakolla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?