Näin Raisio rakensi tarinan ihmeellisestä lehmärehusta – vaan kuinka sitten kävikään - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Näin Raisio rakensi tarinan ihmeellisestä lehmärehusta – vaan kuinka sitten kävikään

Lehmien ihmerehu ja miljardien maailmanmarkkinat. Huhupuheet eivät laannu maataloustuottajien ”ongelmalapsen” Raision ympärillä. MTK haluaa, että viranomainen selvittää väitteet.

28.11.2016 12:21 | Päivitetty 28.11.2016 18:16

Kaupunkilainen voisi kuvitella, että märehtijän ruokinta on helppoa kuin heinänteko. Elintarvike- ja rehuyhtiö Raisiossa se on kaikkea muuta: tarkkaa tuotekehitystä, kovaa patenttisotaa ja kilpailua maidontuottajien kukkaroista.

Benemilk-rehusta piti tulla Benecol-rasvoista tunnetun yhtiön uusi menestysbrändi. Rehut parantavat Raision mukaan tuotannon hyötysuhdetta noin kymmenen prosenttia. Maailman maitomarkkinat ovat kymmenien miljardien bisnes.

Ihmerehua rouskuttavat lehmät päästelevät myös vähemmän metaania ilmakehään ja typpeä lantakasoihinsa. Maito sisältää enemmän rasvaa ja valkuaista, mutta vähemmän transrasvahappoja.

Raisio oli aiemmin epäonnistunut Benecol-tuotteen patentoinnissa, mikä johti pitkään kiistaan kilpailijan Unileverin kanssa. Benemilkille piti saada Benecolia laajempi patenttisuoja ja kevyempi lisenssimyynnin malli.

Viisi vuotta myöhemmin Benemilk-bisnes seisoo Suomea lukuun ottamatta edelleen. Patenttiprosessit ovat kesken, ja elokuussa yhtiö supisti liiketoimintaa merkittävästi. Suomessakin markkinasiivu on vain seitsemän prosenttia, parhaimmillaan se oli noin kymmeneksen.

Raision ympärillä pyörii sen sijaan yhä sitkeästi puheita, joka liittyvät Benemilkin (yli)odotuksiin, patenttiongelmiin ja kurssipiikkiin yhtiön johdon jättipalkkioiden yhteydessä pari vuotta sitten. Ne herättivät paljon huomiota medioissa. Raision uusi yhteistyö verosotkuun liitetyn virolaismeijerin kanssa närästää tuottajatahoa. Yhtiöllä on myös oikeuskiista vanhan liikekumppaninsa Oak Solutionsin kanssa.

Raisiossa pahoja puheita pidetään riitakumppanin trollauksena, ja Oak Solutions kieltää syytöksen Taloussanomille. Raisiota käsittelevä nimetön selvityspyyntö toimitettiin lokakuussa Finanssivalvonnalle (Fiva). Virastosta ei kerrota, onko se ottanut tapauksen käsittelyynsä. Raisio ei ole saanut ainakaan vielä tietopyyntöä Fivasta.

Arvopaperimarkkinalaki kieltää pörssiyhtiötä antamasta totuudenvastaisia tai harhaanjohtavia tietoja.

MTK: Parasta selvittää kunnolla

Benemilkiin ja kurssivedätykseen liittyvät väitteet tunnetaan maataloustuottajien keskusliitossa. MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila kannattaa selvityksen tekemistä Fivassa.

– Selkeintä varmasti on, että viranomainen tutkii asian, ja parasta olisi että se olisi Finanssivalvonta, jolle asia kuuluu. Olisi tärkeää erityisesti osakkeenomistajien kannalta, että tämä hoidetaan nyt asiallisesti, Marttila sanoo.

MTK:lle Raisio on kuin omat juurensa unohtanut, maailmalle lähtenyt ongelmalapsi. Raision toimitusjohtajan Matti Rihkon aikana suomalaisen viljaliikkeen painoarvo on vähentynyt, kun yhtiö alkoi panostaa kansainväliseen välipalabisnekseen. Toisaalta Marttila on kuunnellut kiukkuisten viljelijöiden viestejä Raisiosta, mutta samalla järjestö nauttii suuromistajana kasvaneista osinkotuotoista.

– Viljelijäomistajat ja asiakkaat toivovat investointeja myös kotimaahan ja perusagribisnekseen. Kun Raisio tekee uusia liikkeitä, tännehän se palaute tulee usein.

Hyviäkin siirtoja on, mutta ”isoin katastrofi” on ollut kasvavasta mallastoiminnasta eli Viking Maltista luopuminen, Marttila katsoo.

– Viljelijäomistajat, joita MTK:kin edustaa, katsovat Raisiota tietenkin tuottojen kautta, mutta niin että se täyttäisi myös oman tehtävänsä Suomessa.

Benemilk-säkki kainalossa

Mitä Benemilkin ympärillä ehti tapahtua? Rihko on puhunut julkisesti ja innokkaasti Benemilkin kaupallisesta potentiaalista. Lokakuussa 2012 hän esitteli rehua Arvopaperissa. Jutussa kuvattiin patenttihakemusta ”kaikkien aikojen arvokkaimmaksi", mutta Rihko korosti myös patentointiin sisältyvää epävarmuutta. Rihkon mukaan tuotteella on 50 miljardin euron markkina – olettaen että koko globaali maitoketju siirtyisi ihmerehuun.

Osake oli lähtenyt kesällä tukevaan etunojaan. Syksyllä, lehtihaastattelun aikaan, yhtiö läpikävi yt-neuvotteluita, joissa se irtisanoi 40 henkeä.

Raision viestinnässä Benemilk oli näkyvästi esillä tulosraporteissa kautta vuoden 2013. Marraskuussa yhtiö esimerkiksi tiedotti ”kaikkien aikojen parhaasta kvartaalituloksesta, jota siivitti kalanrehu ja Benemilk. ”Benemilk-keksinnön kansainvälinen kaupallistaminen on yksi Raision tämän hetken tärkeimmistä tavoitteista”, yhtiö kertoi.

Arvostelijoiden mielestä juuri Benemilk-puheet ja väen vähennykset ja osakkeiden tukiostot siivittivät osakenousua 2011–2014. Kaikkien aikojen piikki osui 25. helmikuuta 2014, jolloin Raisio-johtajien yhtiövelalla rakentama kannustinjärjestelmä laukesi ja Rihko tienasi jättipalkkion ja -palkan, joita puitiin lehdissä pitkään.

Osake käväisi korkeimmillaan 5,03 eurossa. Noin puolitoista kuukautta myöhemmin yhtiö antoi Raisioagroa koskevan tulosvaroituksen, eikä kurssi enää myöhemminkään palannut vuoden 2014 tasoille. Marraskuussa 2015 Raisio kertoi osavuosikatsauksessa, ettei ensimmäistä lisenssisopimusta tulla allekirjoittamaan ainakaan ennen kesää 2016.

Vielä helmikuussa Rihko maalaili maailman maitoketjulle 30 miljardin dollarin potentiaalista voittoa, vaikkakaan ”varmaa ei ole, mitä tästä kehittyy”. Rihko poseerasi haastattelussa Benemilk-rehusäkki kainalossaan leveä virne kasvoilla.

– Se tuskin on rikos, että on innostunut tuotteesta. Onhan rehumarkkina globaalisti valtavan iso, ja siitä voi esittää isoja lukuja. Mikä takana oleva tuote sitten on, vaatii jo aivan toisenlaista asiantuntemusta, vaikka itsekin olen maidontuottaja ja ymmärrän jotain rehustuksesta, Marttila sanoo.

Mistä uusi sijoitustarina?

Benemilk-puheiden painoarvoa osakkeelle on vaikea arvioida. Selvää on, että kurssinousuun on vaikuttanut yhtiön muutosstrategia Rihkon kymmenvuotiskaudella. Kriisiyhtiön liikevaihto on pienentynyt, mutta tulos noussut nollilta yli 50 miljoonaan euroon. Suomen-säästöt ovat rajuja: vuonna 2006 työntekijöitä oli 871, viime vuoden lopussa 334. Osinkoa on irronnut vuosi vuodelta enemmän.

Raisio ei ole kertonut Benemilkin taikka muidenkaan brändiensä myyntilukuja kertaakaan. Tiedossa ei ole, kuinka paljon Benemilk on ylipäätään tuonut kassavirtaa. Tämän vuoden elokuussa Raisio kertoi supistavansa Benemilkin kansainvälistä kaupallistamista ”maitomarkkinan” kriisin takia.

Analyytikkopuolella kukaan tuskin antaa Benemilkille enää painoarvoa, mikä on sijoittajille sinänsä rauhoittava tieto.

Raisio ennakoi tuloksensa paranevan tänä vuonna. Raisio on karsinut muro- ja keksibisneksensä Britanniasta, mutta vaikka vastaavasti aiemmin hankitut Benecol-oikeudet tuottavat tulosta siellä, laajempi ongelma on, että Benemilkin jälkeen yhtiöllä ei ole nyt selkeää kasvutarinaa, esimerkiksi ihmelehmästä.

Juttua korjattu 28.11. kello 18.13

Arvopaperin siteerausta tarkennettu: jutussa kuvattiin patenttihakemusta mahdollisesti kaikkien aikojen arvokkaimmaksi. Kyseessä ei ollut Raision toimitusjohtaja Matti Rihkon suora sitaatti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?