Satolla rutkasti asuntoja tyhjillään – vuokrasta voi saada alennusta: ”Ei tarvinnut edes neuvotella” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Satolla rutkasti asuntoja tyhjillään – vuokrasta voi saada alennusta: ”Ei tarvinnut edes neuvotella”

Tyhjillään on etenkin pääkaupunkiseudulla sijaitsevia kaksioita.

25.11.2016 18:04

Vaikka pääkaupunkiseudun asuntopulasta puhutaan jatkuvasti, Suomen suurimmalla vuokra-asuntoyhtiöllä Satolla on poikkeuksellisen paljon asuntoja tyhjillään.

Saton lähes 26 000 vuokra-asunnosta on tänä vuonna ollut tyhjillään keskimäärin viisi prosenttia eli noin 1 200. Asuntoja on ollut tyhjillään enemmän kuin kertaakaan koko 2000-luvulla.

Toisen suuren vuokra-asuntoyhtiön VVO:n asunnoista on tänä vuonna ollut tyhjänä keskimäärin alle kolme prosenttia.

Eräs pääkaupunkiseudulla Saton kaksiossa asuva Taloussanomien lukija kertoo saaneensa muuttaessaan vuokratarjouksen, joka alitti netissä ilmoitetun ”listahinnan” kymmenellä prosentilla.

– Ystäväni kertoi saaneensa Satolta alennusta, joten minäkin päätin kysyä. Näytössä minun ei lopulta tarvinnut edes neuvotella, sillä Saton edustaja tarjosi itse minulle listahintaa halvempaa vuokraa. Uskon sen johtuvan siitä, että Saton asuntoja on niin paljon tyhjillään.

Taloussanomien haastattelema asukas kertoo myös saaneensa 12 kuukauden sopimuksensa ensimmäisen kuukauden ilmaiseksi. Hän ei halua nimeään julkisuuteen.

Saton Sipola: Vuokrasta neuvottelu toisinaan mahdollista

Saton toimitusjohtaja Saku Sipola ei halua ottaa kantaa yksittäisiin tapauksiin, mutta toteaa, että joissain tapauksissa vuokrasta saattaa olla mahdollista neuvotella.

– Jos asukas sitoutuu asuntoon 6 kuukauden sijaan 12 kuukaudeksi, vuokra voi toisinaan olla edullisempi, Sipola toteaa.

Saton vuokrausaste oli alimmillaan vuodenvaihteessa, mutta Sipolan mukaan tilanne on hiljalleen ”normalisoitumassa”.

– Eniten on tarjolla kaksioita, joita on markkinoilla ylipäätään tyhjillään valtavan paljon. Rakentaminen on ollut hieman yksipuolista, mikä johtuu muun muassa kaavoituksesta.

Helsingissä pelkästään Pitäjänmäessä, Etelä-Haagassa ja Vuosaaressa on Saton verkkosivujen mukaan heti vapaana yli 40 kaksiota.

Tyhjillään olevien kaksioiden suuri määrä ei Sipolan mukaan johdu siitä, että vuokrataso olisi liian korkea.

– Edellisinä vuosina asumisen hinta on noussut yleistä hintatasoa nopeammin, mutta tänä vuonna ainakin meidän korotuksemme ovat olleet maltillisia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?