Kiinalaisprofessori: Protektionismi on Kiinan talouden suurin uhka – ”Toivon järjen voittavan”

Suurin uhka Kiinan taloudelle on kaupan esteiden lisääntyminen maailmantaloudessa, sanoo Helsingissä vieraillut Kiinan valtion taloudellinen neuvonantaja Justin Yifu Lin.

Protektionismin kasvu heikentäisi maan vientiä ja siten hidastaisi koko talouskasvua ja aiheuttaisi samalla sisäisiä ongelmia. Näin sanoo Helsingissä vieraileva Pekingin yliopiston professori ja Kiinan valtion taloudellinen neuvonantaja Justin Yifu Lin.

– Toivon järjen voittavan. Donald Trumpin protektionismi voi olla kampanjaretoriikkaa, mutta se voi olla myös todellista politiikkaa, Pekingin yliopiston professorina toimiva Lin sanoi STT:lle. Hän vieraili tiistaina Helsingissä puhumassa Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen juhlakonferenssissa.

– Vaikka Kiinan talous on siirtynyt enemmän kotimaisen kulutuksen vetämään kasvuun, olisi protektionismin kasvu silti suuri shokki.

Yhdysvaltain suuri kauppavaje tai tuloerot eivät Linin mukaan johdu Kiinan kauppataseen ylijäämästä. Kiinan Yhdysvaltoihin viemät tavarat ovat sellaisia, joita Yhdysvalloissa ei ole valmistettu vuosikymmeniin.

– Kiina vie Yhdysvaltoihin eniten alemmalla teknologialla ja työvoimavaltaisesti valmistettuja hyödykkeitä, ja se otti roolin näiden hyödykkeiden valmistajana Taiwanilta ja Etelä-Korealta, ei Yhdysvalloilta.

Kiinaa itseään on syytetty useaan otteeseen protektionismista ja kaupan rajoittamisesta. Pääsy muun muassa pankkipalveluihin, terveydenhuoltoon ja kuljetusalalle on rajoitettua.

Lin kuitenkin näkee sijoitukset ja ulkomailta tuodun teknologian oleellisena kasvun jatkamiseksi.

– Me tarvitsemme teknologiaa korkean tulotason maista, kuten Saksasta ja Yhdysvalloista. Se tulee yhdistää kotoiseen tutkimukseen ja kehitykseen. Kaikki tämä vaatii investointeja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?