Euromaat vs. muut – ”Kehitys repesi eri suuntiin heti, kun euro otettiin käyttöön” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Euromaat vs. muut – ”Kehitys repesi eri suuntiin heti, kun euro otettiin käyttöön”

Euroopassa euroalueen ulkopuolisista maista on saanut rahoilleen viidentoista vuoden aikana kolme kertaa paremman tuoton kuin euromaista, LähiTapiolan selvitys kertoo.

21.11.2016 8:28

IT-kupla puhkesi ja finanssikriisi levensi eroa entisestään. Lisäksi on mahdollista, että euroalueen ulkopuolelta on päästy hyödyntämään yhteismarkkinoita ilman niiden rajoituksia.

Näin arvioi LähiTapiola Varainhoidon johtaja Jyrki Mäkelä yhtiönsä selvityksen tuloksia. LähiTapiola tutki hieman vajaan 15 vuoden tuottoja keskeisistä euroalueen maista ja euroalueen ulkopuolelta.

Euroalueen keskimääräinen tuotto oli 2,4 prosenttia. Muualla tuotto oli 6,8 prosenttia. Aiemmin brittiläinen tutkimusyhtiö Ned Davis Research on saanut samansuuntaisia tuloksia.

Euroalueelta vertailussa olivat Saksa, Ranska, Italia, Espanja, Hollanti ja Suomi. Euroalueen ulkopuolelta tarkasteltiin Tanskaa, Norjaa, Ruotsia, Iso-Britanniaa ja Sveitsiä.

Mäkelän mukaan valittu ajanjakso ei vaikuttanut tulokseen, eivätkä myöskään valuuttakurssit tai rahapolitiikka: korot ovat laskeneet kaikkialla.

– Ero on vain kasvanut muutaman vuoden aikana. Ja kun katsoo nykyistä talousympäristöä, ero voi revetä edelleen. Toki paljon riippuu siitä, miten Britannian käy brexitissä, Mäkelä miettii tiedotteessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?