Suomen taloudessa näkyy valoisia merkkejä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

10 valoisaa merkkiä taloudesta: takseja ja samppanjaa

Synkistely on hellittänyt Suomen taloudessa. Listasimme asiat, joissa Suomella pyyhkii nyt hyvin.

18.11.2016 13:51 | Päivitetty 18.11.2016 19:57

Suomen taloudesta on alkanut kuulua hyvää, uusia tuotantolaitoksia ja työvoimantarvetta. Uusista investoinneista odotetaan ainakin 20000 työpaikkaa teollisuuteen.

Keräsimme talouden valopilkkuja viime ajoilta.

1. Isoja investointeja

Varsinais-Suomi on lyhyessä ajassa noussut pirteäksi kasvuveturiksi. Turun telakan laivatilaukset ja Uudenkaupungin autotehtaan suuri rekrytointitarve tuovat positiivisen ongelman: työvoimaa tarvitaan yli tuhat henkeä lisää.

Kiinalaisyhtiö puuhaa lisäksi Kemijärvelle sellutehdasta, joka työllistäisi autotehtaan verran ja rakennusaikana noin 2 700 henkeä. Toinen kiinalaisyhtiö suunnittelee liikennepolttoaineiden tuotantolaitosta Kemiin.

– Jossain vaiheessa nämä uudet investoinnit alkavat näkyä myös ulkomaankaupassa, Aktian pääekonomisti Heidi Schauman sanoo.

2. Työvoimasta jo pulaa

Varsinais-Suomessa tarvitaan viiden vuoden sisällä 15 000 uutta teollisuuden työntekijää, joten alueelle tarvitaan sekä muuttajia että alanvaihtajia, Yle kertoi.

Myös rakennusalalla on työvoimapulaa. Avointen työpaikkojen määrä on kaikkiaan kasvanut. Tämän vuoden kolmanneksella neljänneksellä avoimia paikkoja oli 30 800, ja viime vuonna 21 200.

– Se on iso muutos, ja hyvä että avoimia paikkoja on näin paljon. Toisaalta työmarkkinoilla on iso kohtaanto-ongelma, Schauman sanoo.

– Investointiuutiset ovat liittyneet juuri teollisuuteen. Se näkyy siinä, että miesten työttömyys on laskenut aika reippaasti viime aikoina.

3. Rakentamisessa buumi

Rakentaminen kiihtyy 6–7 prosenttiin tänä vuonna. Ensi vuonna tahti laantunee. Nopea nousu on tuonut rakennusalalle lähes 10 000 uutta työpaikkaa. Uudet kauppakeskukset, Redi ja Tripla Helsingissä vauhdittavat rakentamista, mutta tällä hetkellä rakennetaan myös todella paljon pieniä vuokra-asuntoja kasvukeskuksiin, mitä juuri tarvitaan, Schauman sanoo.

Alue-erot ovat isoja rakentamisen keskittyessä kasvukeskuksiin.

– Meillä on pääkaupunkiseudulla menossa kaikkien aikojen investointibuumi. Koskaan ei Helsingissä ele ollut suunnitteilla näin monta hotellia, matkailu- ja ravintola-alan MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi kertoo.

– Helsingissä on selkeä buumi päällä. Voimakas rakentaminen tuo lisää väkeä. Olemme nyt iloisella ja toiveikkaalla mielellä, taksiyhtiö Kovasen toimitusjohtaja Heikki Kovanen sanoo.

4. Kuluttajilla ostohaluja

Kuluttajien luottamus talouteen oli lokakuussa reilusti vuodentakaista parempi. Ajankohta suosii suomalaisten mielestä vaikkapa asuntolainanottoa tai uuden auton tai jääkaapin ostamista.

– Matalat korot ja inflaatio tukevat ostovoimaa, vaikka palkkamaltti on päällä, Schauman sanoo.

Vähittäiskaupassa myynti on kasvanut reilut kolme prosenttia ja autokauppa vielä reippaammin eli yli kymmenen prosenttia.

– Meillä kasvua on noin 30 prosenttia, joskin investoinnit kasvattavat myös liikevaihtoa, autotukkukauppa Catamountin toimitusjohtaja Ari Siltala kertoo.

Kalliimpien autojen myynti vetää melko hyvin. Myös yli 300 000 euron luksusautoja, kuten Range Roverin maastureita, menee kaupaksi, Siltala kertoo.

5. Matkailu piristyy

Talvisesonki näyttää valoisalta matkailualalla ja erityisesti Lapissa. Sinne lennetään Euroopasta enemmän kuin vuosiin uusien lentovuorojen ja -reittien ansiosta.

Kiinalaisia tulee yhä enemmän, ja venäläisturistien paluusta näkyy rohkaisevia merkkejä ensimmäistä kertaa kahteen vuoteen esimerkiksi Etelä-Karjalan kaupoissa.

Liikevaihto kasvaa majoitus- ja ravintola-alalla 5–6 prosentin vauhtia.

– Vuosi on mennyt hyvin. Uusia ravintoloita on tulossa todella paljon lisää. Syyskuu oli hyvä kuukausi paitsi venäläisten myös kotimaisten yöpymisten osalta, Lappi sanoo.

– Suomi on matkailumaana saanut hienoa nostetta maailmalla.

6. Uusien asuntojen kauppa käy

Asuntojen kauppa elpyy koko Suomessa. Erityisesti uusien asuntojen kauppa kasvaa hurjasti. Lokakuuhun mennessä kasvua oli 28 prosenttia viimevuotisesta. Vanhoissa asunnoissa kasvutahti oli 2,2 prosenttia.

Vaikka pääkaupunkiseudulla hinnat kiitävät, asuntokuplaa ei näy kasvukeskuksessa. Alue-erot ovat isoja. Näkymä on valoisa isoissa kaupungeissa, mutta muuttotappiokunnissa asuntojen arvot laskevat yhä ja asuntoja jää yhä enemmän välittäjien käsiin.

7. Uskoa lainanmaksuun

Kun lainakorot ovat matalalla, lainat käyvät kaupaksi. Myös marginaalit ovat laskeneet viime vuosina. Odotuksissa on, että suomalaiset hankkivat aiempaa enemmän lainaa asunnon hankintaa, remontteja, peruskorjausta tai kulutustavaroita varten myös ensi vuonna.

– Asuntolainojen kysyntä kertoo, että asunnontarve ei ole kadonnut minnekään. Jos asuntokauppa vielä piristyy, se voi vielä lisätä luottojen kysyntää, Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen huomauttaa.

Taloyhtiöiden asuntolainojen kasvu puhuttanut viime aikoina, mutta ainakin kotitalouksissa velanotto on yhä vakaalla tasolla ja kestää luotonoton kasvua.

8. Osakemarkkinat

Osakekurssit ovat toipuneet shokeista yllättävän nopeasti, vaikka sijoittajien usko on ollut koetuksella monta kertaa kuluneena vuonna: Ensin Kiina, sitten Brexit ja nyt Trump. Osaselitys on korkotasossa, sillä osakkeet ovat ainoita tapoja saada mitään tuottoa.

– Piensijoittajien aktiivisuus on kasvanut valtavasti, mikä kertoo myöskin siitä, että ihmisillä on uskoa omaan talouteensa. Kun on ollut näitä vaikeita yt-keväitä, se on näkynyt siinä, että ihmiset eivät uskalla laittaa rahojaan kiinni osakkeisiin, osakevälittäjä Nordnetin tuleva maajohtaja Suvi Tuppurainen kertoo.

9. Takseja pikkujouluihin

Talouden tunnelmia peilaava ”taksi-indikaattori” – johon sääolot tosin vaikuttavat paljon – on noussut vuodentakaisesta.

Ravintoloiden pikkujoulumyynti kasvaa selvästi vuodentakaisesta. 60 prosenttia ravintoloista uskoi kyselyssä kasvuun, ja vain hyvin harva ei siihen uskonut.

– Meillä on ennakkovarauksia tilaisuuksiin enemmän kuin viime vuonna. Hotellivaraukset ovat kasvussa, ja aiempaa enemmän on myös lentokenttäkuljetuksia, taksiyrittäjä Kovanen kertoo.

10. Samppanjamittarista tukea

Samppanjaindikattoria, Alkon myynnin ja talouskasvun yhteyttä seuraillut Sorjonen sanoo, että mittari on jatkanut nousua vuodentakaisesta. Samppanjaa on tänä vuonna myyty noin kuusi prosenttia enemmän kuin viime vuonna.

Samppanjamittari ennakoi varsinaisesti käännettä, joka tapahtui kylläkin jo toissa vuonna. Kasvun jäähtymistä ei mittarin perusteella tarvitse pelätä, vaikka mistään lisäkasvubuumistakaan se ei kerro.

Muita lähteitä: Tilastokeskus, Finpro, Rakennusteollisuus, Finanssialan keskusliitto, Kiinteistönvälitysalan keskusliitto, Alko

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?