Kommentti: Työttömien auttamista vai pakkotyötä? Hallitus taiteilee ohuella nuoralla

Työttömyystukien muuttaminen ehdollisiksi olisi askel vaaralliselle polulle, kirjoittaa Taloussanomien toimittaja Teemu Muhonen.

18.11.2016 6:02

Suomalainen sosiaaliturva on suuren murroksen kynnyksellä.

Murros ei välttämättä ole vastikkeeton perustulo, vaikka hallitus sitä vuosina 2017–2018 kokeileekin. Hallitus on nimittäin jo päättänyt, että se aikoo tehdä sosiaaliturvasta nykyistä vastikkeellisemman.

Hallituksen kärkihanke ”osallistavan sosiaaliturvan luomisesta” alkaa nyt saada muotoaan, sillä sen selvittämisestä vastaava tutkijaryhmä on saamassa valmiiksi ehdotuksensa niin sanotusta osallistumistulosta.

Ehdotuksen mukaan työttömän pitäisi nykyisenkaltaista työmarkkinatukea saadakseen ”osallistua yhteisön toimintaan” esimerkiksi tekemällä vapaaehtoistatyötä, tutkijaryhmää vetävä professori Heikki Hiilamo kertoo Taloussanomien haastattelussa.

Ehdotuksen tarkoitus on estää ennen kaikkea pitkäaikaistyöttömiä syrjäytymästä yhteiskunnasta lopullisesti.

Vaikka osallistavan sosiaaliturvan tarkoitus olisi hyvä, sen toteuttamiseen liittyy suuria riskejä. Kaikki yli 200 000 niin sanotusti vaikeasti työllistyvää suomalaista tuskin kokisivat ”osallistumistoimien” auttavan heitä työllistymään.

Luultavasti jo pelkkä tutkijaryhmän ehdotus tulee herättämään rutkasti kritiikkiä siitä, että osallistumistulo voi olla keino pakottaa työttömiä tekemään töitä, joista kukaan ei halua maksaa palkkaa.

Ei ole vielä lainkaan varmaa, että Sipilän hallitus tulee ikinä toteuttamaan osallistavaa sosiaaliturvaa.

Tällä hetkellä se näyttää silti esimerkiksi perustuloa todennäköisemmältä, sillä hallitus on ilmoittanut tekevänsä kärkihankkeensa edellyttämiä lakimuutoksia jo ensi vuonna.

Jos hallitus pitäytyy suunnitelmassaan, sen on tehtävä se varoen. Muuten vaarassa saattaa ennen pitkää olla jopa yhteiskuntarauha.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?