10 miljardin kisa: Suomi saa rakentaa hävittäjänsä vaikka itse

Kisa Suomen hävittäjähankinnoissa käy jo kuumana, vaikka päätökseen on vielä muutama vuosi. Eurofighter Typhoonia tarjotaan tee-se-itse-optiolla.

16.11.2016 17:29

Eurofighter-hanketta edustava BAE Systems houkuttelee tosissaan Suomea valitsemaan eurooppalaiset monitoimihävittäjät Hornettien tilalle lähivuosina.

Brittiyhtiö on perustanut toimiston Suomeen ja lobbaa hävittäjiensä puolesta ahkerasti. HX-nimellä kulkevassa kilpailussa ovat mukana myös Boeing F-15 ja F/A-18, Dassault Rafale, Lockheed Martin F-16 ja F-35 sekä Saab Gripen.

Kaikki jättävät ensi tiistaihin mennessä vastauksensa puolustusvoimien tietopyyntöön, jossa se kerää vastauksia uusista hävittäjäratkaisuista.

Suomen nykyisten 62 Hornetin korvaaminen on herkullisen kokoluokan kauppa jopa Euroopan ilmailu- ja puolustusteollisuuden jäteille. Saksa on tilannut Eurofightereita 143, Britannia 160 ja Saudi-Arabia 72 kappaletta.

– Puhutte ehkä jopa 72 koneen ostamisesta ja enimmillään 10 miljardin euron käyttämisestä, joten kauppa on todella iso, Suomeen muuttanut yhtiön kehitysjohtaja Paul Hitchcock sanoi yhtiön tilaisuudessa tänään.

– Ymmärrämme, että tämä on todella iso päätös Suomen hallitukselle. Haluamme varmistaa, että prosessi on mahdollisimman läpinäkyvä ja että tietoa on käytettävissä mahdollisimman paljon, BAE Systemsin HX-kampanjasta vastaava Mark Parkinson sanoi.

Koneiden hankinta- tai listahinnoista yhtiö ei puhu. Nykykoneissa ostohinta ei vielä kerrokaan kustannustehokkuudesta, koska elinkaarikustannusten osuus hankinnasta on iso: kaksin-, jopa kolminkertainen. Modernisoimalla kone on käytössä 30–40 vuotta.

Puolustusministeriön hankekoordinaattori Lauri Puranen kertoi Taloussanomille, että euroista puhutaan myöhemmin.

– Tarjouspyynnössä vuonna 2018 määritämme millaisella koulutus- ja huoltokonseptilla haluamme koneiden huollon järjestää. Määrät ja hinta selviävät vasta tarjouksen jälkeen ja tulevassa puolustusselonteossa.

Vastakaupat mennyttä maailmaa

Britit sanovat, että Eurofighter poikisi bisnesmahdollisuuksia eri puolille Suomea. Yhtiö on ottanut yhteyksiä jo noin 50:een suomalaisyhtiöön. Patrian se on jopa kutsunut Britanniaan ja paljastanut, kuinka kone kootaan.

Perinteisistä vastakaupoista ei sen sijaan ole apua kustannuksissa, kuten ennen.

– Ne eivät ole enää niin muodikkaita kuin vaikkapa 1990-luvulla, mutta poliittisesti ne ovat edelleen jossain määrin tärkeitä. Nämä hävittäjäkaupat ovat niin kamalan kalliita, Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

Britit ovat samaa mieltä.

– Puolustusjärjestelmät ovat yhä monimutkaisempia. Mennyttä on aika, kun joku saattoi sanoa, että näin paljon haluamme vastatilauksia sopimuksesta, Hitchcock huomautti.

Teollinen yhteistyö, ja kokoonpano-, huolto- ja päivityssopimukset kuulostavat silti hyviltä nykyisessä taloustilanteessa. Ne voivat avata uutta liiketoimintaa Patrian lisäksi myös pienille ja keskisuurille yrityksille, BAE Systems sanoo.

– Nykypäivän hävittäjää on kehitettävä jatkuvasti. Meillä on tarjota ohjelma sekä softwaren että hardwaren kehittämiseen koneessa, Parkinson sanoi.

Koneet voitaisiin kasata Suomessa

BAE tarjoaa Suomelle myös mahdollisuutta koota kone kokonaan itse. Se voidaan toimittaa komponentteina – vähän kuten Ikean huonekalut.

– Kaikki valmistajat antaisivat varmaan kokoonpanon Suomeen, mutta paljonko se maksaa. Jos se maksaa muutaman koneen verran, onko siinä järkeä, Puranen toppuuttelee.

BAE:sta ei arvioida, kuinka paljon Eurofighterissa teknologiasiirroilla, eli esimerkiksi kokoamisella, voisi palautua rahaa Suomeen.

– Merkittävästi kuitenkin. Yhteistyön ja teollisten liiketoimintamahdollisuuksien laajuus on sitä luokkaa, ettei sellaista pysty kukaan kilpailija teille tarjoamaan, Parkinson vakuutti.

– Voitte panna Suomen lipun koneen kylkeen, jos tulette mukaan ryhmään. Ette halua Natoon, mutta voitte päästä mukaan Netman (Naton alainen hanke-elin) kumppaniksi koneen kehitysohjelmaan. Ja mikä tärkeää Suomelle, voitte osallistua siinä määrin kuin itse haluatte.

”Jos löydätte öljyä”

Aaltola huomauttaa, että jos vastakauppoihin avautuisi mahdollisuuksia, Yhdysvaltojen kanssa solmittavat voisivat olla ”laadullisesti parempia”. Niissä voi olla enemmän teknologista lisäarvoa, jos suomalaisyhtiöt pääsisivät verkostoitumaan ja solmimaan yhteistyösopimuksia Yhdysvaltain markkinoille.

– Teknologiasiirroista, eli esimerkiksi koneiden kokoonpanosta on taas helpompi neuvotella Ruotsin kanssa kuin Yhdysvaltojen. He saavat kyllä omia F-35:aan kaupaksi muuallekin.

Purasen mukaan neljä seikkaa ratkaisee lopulta voittajan. Ylivoimainen tekijä on suorituskyky, jolla luodaan turvallisuutta. Elinkaarikustannukset ovat toisena, koska ne määrittävät hinnan suosituskyvyn ylläpitoon. Sitten tulee huoltovarmuus ja vasta viimeisenä teollinen yhteistyö.

Myös Hitchcock huomauttaa, ettei ainakaan kaikkien koneiden valmistus ole realistista Suomessa.

– Olisiko teillä varaa? No, jos poraisitte reiän maahan ja löytäisitte öljyä.

Monikansallisen Eurofighterin kilpailijat

Eurofighter Typhoon on yhteiseurooppalainen puolustusteollisuuden hankintaohjelma, jossa mukana ovat BAE Systems, Airbus Industries ja Finmeccanica-Leonardo.

Hävittäjää on tilannut kahdeksan maata, Saksa, Britannia, Italia, Espanja, Itävalta, Saudi-Arabia, Oman ja Kuwait). Tilauksia on yhteensä 599 kappaletta.

Suomi lähetti tietopyynnöt hävittäjistä Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Ruotsin puolustushallinnoille huhtikuussa. Päätös hankinnasta on määrä tehdä vuonna 2021. Täydessä käytössä uudet koneet olisivat noin vuonna 2030.

Varsinaiset tarjoukset yhtiöt tekevät keväällä 2018 ja hankintapäätös on tehdä vuonna 2021. Yhtiön mukaan Suomi voisi testata monitoimihävittäjän talvikäyttöä vuonna 2019. Nykyisen Hornettien suunniteltu elinkaari päättyy ensi vuosikymmenen loppuun mennessä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?