HS: Työttömien työnhaku mullistuu – hallitus ”pakkoyhtiöittää” julkisen työnvälityksen

Te-toimistot lakkautetaan 2019, ja työnvälityksen hoitavat maakuntien omistamat yhtiöt sekä esimerkiksi yksityiset henkilöstövuokrausyritykset.

13.11.2016 11:25

Hallitus aikoo yhtiöittää julkisen työnvälityksen vuoden 2019 alussa, jolloin työ- ja elinkeinotoimistot eli Te-toimistot lakkautetaan. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Vuodesta 2019 eteenpäin julkisesta työnvälityksestä vastaavat uudet maakuntahallinnot. Ne eivät kuitenkaan voi tuottaa palveluita itse, vaan ne joutuvat ostamaan palvelut joko yksityisiltä yrityksiltä tai itse omistamiltaan yhtiöiltä.

Kyse on siis samantyyppisestä muutoksesta, joka on tulossa sosiaali- ja terveys- eli sote-palveluihin: työnvälityspalveluita voidaan vastaisuudessakin järjestää julkisesti, mutta julkisen palvelutuottajan on pakko olla maakunnan tai kunnan omistama yhtiö.

Kun sote-uudistus tuo julkisten palveluntuottajien rinnalle yhä vahvemmin yksityisiä sosiaali- ja terveyspalveluyrityksiä, työnvälityksessä julkisista euroista tulevat kilpailemaan esimerkiksi yksityiset henkilöstövuokrausyritykset.

Te-toimistoissa työskentelee tällä hetkellä noin 2 500 työntekijää. Osa heistä siirtyy uusiin maakuntien omistamiin yhtiöihin ja osa luultavasti yksityisiin ja kuntaomisteisiin yhtiöihin, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön kehittämispäällikkö Jarkko Tonttila Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Henkilöstövaikutuksia on, mutta kaikki tapahtuu vaiheittain, Tonttila sanoo.

Työ- ja elinkeinohallinnon henkilöstöliiton puheenjohtajan Eija Tuutin mukaan Te-toimistojen työntekijöiden on vaikea ymmärtää työnvälityksen ”pakkoyhtiöitystä” ja siirtymistä niin sanottuun markkinavetoiseen malliin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?