Rehn antoi Talvivaaralle ennenaikaisen joululahjan: lisää aikaa ja rahaa - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Rehn antoi Talvivaaralle ennenaikaisen joululahjan: lisää aikaa ja rahaa

Julkaistu: 11.11.2016 16:19

Tällä hetkellä Terrafame tekee tappiota yli 10 miljoonaa euroa kuussa.

Talvivaaran kaivostoimintaa pyörittävä valtionyhtiö Terrafame saa lisäaikaa yksityisen rahoituksen neuvotteluihin tarvittaessa myös vuodenvaihteen jälkeen. Tavoitteena on silti päätös tänä vuonna, kuten aiemmin.

Hallitus antaa lisäksi 100 miljoonaa euroa lisäpääomitusta ensi vuoden budjetista. Lisäksi hallitus varautuu kattamaan käsittelyssä olevaan korkeimman hallinto-oikeuden päätökseen liittyviä vakuuksia.

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa perjantaina hallituksen talouspoliittisen ministeriövaliokunnan kokouksen jälkeen.

Rehn korosti perusteluissa, että Terrafamen jatkolla on nyt paremmat edellytykset toimia kuin sen aloittaessa vuonna 2015.

– Terrafamella on vahva näyttö veden hallinta on parantunut ja tuotannon ylösajo on edennyt suunnitelmallisesti, Rehn sanoi.

– Kannattavan kaivostoiminnan edellytykset ovat olemassa.

Rehn korosti myös päätöksen elinkeinopoliittista perustetta.

– Terrafamen henkilöstö on työskennellyt erinomaisesti ylösajolle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi. Yhtiöllä on suuri merkitys Kainuun talouteen ja työllisyyteen, Rehn painotti. Yhtiö muodostaa 10 prosenttia Kainuun tuotannosta ja työllistää suoraan ja välillisesti 1 500 henkeä.

– Nyt on Kainuussa parempi kuunnella korpien kuiskintaa. Kaivoksen ylösajo on onnistunut.

Terrafame louhii tällä hetkellä yhä 10 miljoonaa tappiolla kuukaudessa. Rehn ei asettanut takarajaa neuvotteluille tai valtion rahoitukselle. Hallitus tulee arvioimaan ensi vuoden kehitystä myöhemmin, hän sanoi.

Neuvottelut jatkuvat edelleen

Viime maanantaina yhtiö kertoi hyvin sujuneesta vuosineljänneksestä ja vesitaseensa selvästi parantuneesta hallinnasta. Elokuun alussa käynnistyneestä yksityisestä rahoituksesta yhtiöllä ei sen sijaan ollut kerrottavana mitään uutta.

Rahoittajien saantia on hankaloittanut muun muassa Vasan hallinto-oikeus, joka muutti ympäristöluvan määräaikaiseksi huhtikuussa. Tilanne on vahvistanut epäilyjä siitä, että valtiota tarvitaan vielä ottamaan rahoituksesta isompaa vastuuta. Valtion pysyvääkin omistajuutta on väläyttänyt eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.).

Keväällä Rehn arvioi alasajon kustannukset bruttomääräisesti arvioituna ainakin 300 miljoonaksi euroksi. Kaivostoiminnan ylösajo vaatii vähintään 150 miljoonaa euroa.

Terrafame ilmoitti tuloskatsauksensa yhteydessä, että rahoituksen hankkimisprosessi ”edistyy aikataulussaan”. Tunnustellut tahot ovat yhtiön mukaan Terrafamelle relevantteja kaivos- ja metalliyhtiöitä sekä alan sijoittajia, joilla on sekä trading- että kaivostoimintaa.

Yhtiö vakuutti kuitenkin, että edellytyksiä varmistaa yksityisen rahoituksen saanti vuoden loppuun mennessä on olemassa.

– Liuotusprosessi sujuu hyvin, vesitilanne on parantunut ja luvat on olemassa. Myös metallimarkkinahinnat ovat menossa hyvään suuntaan. Tässä on paljon hyviä tekijöitä ja se heijastuu rahoituskeskusteluihin ja kiinnostukseen, Terrafame Groupin toimitusjohtaja Matti Hietanen kertoi aiemmin Taloussanomille.