Hyvin työllistävä ammattikoulutus saa jatkossa enemmän rahoitusta - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lakiesitys: Työllistyminen alkaa vaikuttaa ammattikoulutuksen rahoitukseen

Ammatillisen koulutuksen rahoitukseen on tulossa muutoksia laajan uudistuksen yhteydessä.

8.11.2016 16:00

Esityksessä uudeksi laiksi ammatillisesta koulutuksesta 15 prosenttia rahoituksesta maksettaisiin sen perusteella, miten opiskelijat työllistyvät, siirtyvät jatko-opintoihin ja millaista palautetta saadaan opiskelijoilta ja työelämästä. Nyt rahoitus perustuu käytännössä kokonaan opiskelijamääriin.

Lisäksi 35 prosenttia rahoituksesta perustuisi suoritettuihin tutkintoihin ja tutkinnon osiin, millä halutaan kannustaa oppilaitoksia vähentämään keskeytyksiä. Puolet rahoituksesta perustuisi jatkossakin edelleen opiskelijamääriin.

Ministeriön mukaan uusi rahoitusmalli ohjaa ja kannustaa parantamaan koulutuksen läpäisyä ja vaikuttavuutta, lyhentämään koulutusaikoja ja suuntaamaan koulutusta sellaisille koulutusaloille, joissa on työvoiman tarvetta.

Myös koulutukseen hakeutumista muutettaisiin. Ammatilliseen koulutukseen haettaisiin jatkuvan haun kautta ympäri vuoden. Keväiden valtakunnallinen yhteishaku olisi tarkoitettu peruskoulunsa päättäneille ja vailla ammatillista tutkintoa oleville.

Lakiesitys on nyt lähtenyt lausuntokierrokselle. Uudistus on tarkoitus saada voimaan vuoden 2018 alussa.

– Ammatillisen koulutuksen reformi on suurin koulutuksen uudistus yli kahteenkymmeneen vuoteen, linjasi opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

Uudistamisen lisäksi luvassa on säästöjä. Hallitus on leikkaamassa ammatillisesta koulutuksesta ensi vuonna 190 miljoonaa euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?