Kommentti: Jakamistaloudessa halvasta hinnasta maksaa riskillä – Airbnb-majoittuja jää helposti taivasalle

Julkaistu:

Jakamistalouden eri palvelut ovat upea lisä tarjontaan, ainakin siihen asti, kunnes rosvosektori osuu kohdalle. Jos ei siedä epävarmuutta, kannattaa katse kääntää muualle.
Kuvittele, että olet varannut ulkomaanmatkan jo kuukausia sitten, ja kun matkaan on enää aikaa päivä tai pari, saat viestin majoittajaltasi: majoitus ei olekaan enää mahdollinen.

Yhtäkkiä olet vailla yösijaa, ja uuden löytäminen lähtöä edeltävänä päivänä on todennäköisesti viimeinen asia, jota haluat miettiä.

Vaihtoehtoja on tässä vaiheessa vähän, hinnat ovat aiempaan nähden pilvissä.

Vielä muutama vuosi sitten edellä mainittu skenaario osui reissaajan kohdalle vain erittäin huonolla tuurilla, mutta nykyään yöpaikkansa voi menettää hyvinkin äkillisesti ja todennäköisesti – jos siis käyttää majoituspalvelu Airbnb:tä.

Ystävältäni on lähtenyt Airbnb-majoitus alta jo kolme kertaa hetki ennen matkaa siitä huolimatta, että hän on valinnut palvelussa hyvät arvostelut saaneita majoittajia. Peruutusten lukumäärä on suuri, koska kyseessä on kolmannes niistä kymmenestä varauksesta, jotka hän on palvelussa tehnyt.

Vastaavia esimerkkejä olen kuullut muiltakin. Esimerkiksi toinen ystäväni sai Atlantin yli lentäessään viestin, jossa kerrottiin, ettei hänellä olekaan muutaman tunnin päästä majapaikkaa New Yorkissa. Netti on näitä tapauksia pullollaan.

Suunnattoman suosituksi kasvaneen Airbnb:n palveluehdot nimittäin sallivat majoittajan tehdä peruutuksen milloin vain, ja matkustajien reaktioista päätellen peruutus tulee useimmiten yllätyksenä.

Majoituspalvelu ilmoittaakin sitoutuneisuudesta kertovalla sivullaan, että ”majoittajat päättävät tietenkin aina itse, kuka heidän kohteessaan majoittuu.”

Pääsääntö on sovitusta kiinni pitäminen, mutta majoittaja voi halutessaan tehdä aina oharit.

Tästä majoittajalle seuraa toki sanktioita: Jos peruutus tapahtuu yli seitsemän päivää ennen sisäänkirjautumista, seuraa siitä 50 dollarin eli noin 45 euron peruutusmaksu, paitsi jos kyseessä on ensimmäinen peruutuskerta kuuden kuukauden aikana, jolloin maksua ei peritä. Sisäänkirjautumista edeltävien seitsemän päivän aikana tehty peruutus sen sijaan maksaa majoittajalle aina 100 dollaria eli noin 90 euroa.

Peruutusmaksut vähennetään automaattisesti seuraavasta majoittajan maksusta. Rahallisten sanktioiden lisäksi majoittaja voi myös menettää Supermajoittaja-statuksensa ja saada merkinnän peruutuksesta, mikä maineeseen perustuvassa palvelussa ei tietenkään ole toivottavaa.

Jos tilannetta ajattelee yksittäisen majoittajan näkökulmasta, se ei näytä erityisen ongelmalliselta; yksi peruutus silloin tällöin ei juurikaan vaikeuta majoittamisen jatkamista. Kovin moni majoittaja tuskin peruu jatkuvasti, ainakaan peräjälkeen.

Matkustajalle kyse on kuitenkin miinakentästä, koska jokainen mahdollinen majoittaja on myös mahdollinen peruuttaja. Erityisen ongelmalliseksi tämä muodostuu käyttäjälle siksi, koska Airbnb ei erikseen varoita varauksen yhteydessä, että majoittaja voi halutessaan tehdä peruutuksen milloin vain.

Moni ei ole edes tietoinen tästä Airbnb:n käytännöstä, kunnes tyhjä arpa jää omaan käteen.

Jos majoitus lähtee alta, rahat voi kyllä käyttää palvelussa uuden paikan löytämiseen. Vaihtoehtoisesti Airbnb hyvittää summan kokonaan. Kumpikin vaihtoehto on silti matkansa tarkkaan suunnittelevalle äärimmäisen huono.

Uusi yöpaikka ei löydy välttämättä matkasuunnitelmien kannalta oikealta alueelta, ja jos hyvitetyillä rahoilla aikoo etsiä vain päivä tai pari ennen sisäänkirjautumista uuden majapaikan, saa siitä maksaa paljon alkuperäistä korkeamman hinnan.

Lisäksi Airbnb:ssä pitää varautua siihen, että majoituksesta neuvotteluun voi mennä helposti vuorokausi tai enemmänkin, mikä on liikaa kiireen keskellä.

Kyse ei ole lopulta vain Airnbnb:hen liittyvästä ongelmasta, vaan jakamistaloudesta yleisesti. Airbnb, Uber ja muut jakamistalouden palvelut ovat kahden kuluttajan, eivät kuluttajan ja elinkeinonharjoittajien, välisiä palveluita, eikä niihin siksi sovelleta kuluttajansuojalakia.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Minna Ojajärven mukaan jakamistalouteen sovellettavat säännökset ovat tällä hetkellä niin Suomessa kuin muuallakin melko epäselvät.

Todennäköisesti samasta syystä kuluttaja-asiamiehelle ei ole juurikaan tullut Airbnb:hen liittyen ilmoituksia, koska palvelu koetaan kahden yksityisen väliseksi asiaksi. Mahdolliset kiistat selvitetään yksityishenkilöiden välillä vaihtelevalla menestyksellä.

Airbnb:tä, Uberia ja muita jakamistalouden palveluita muistetaan aina kehua, mutta samalla unohdetaan se, että joustavasta palvelusta ja alhaisista hinnoista maksetaan näkymätön hinta – suuri riski.

Majoittajalla tai Uber-kuskilla ei ole lopulta mitään velvollisuutta tarjota palveluaan sitä pyytävälle. Uber-kuski voi kieltäytyä kuljetuspyynnöstä syystä tai toisesta ja Airbnb-majoittaja voi perua kaupat.

Kuljetus- ja majoituspalveluissa epävarmuus on hyvin selkeistä syistä kaikista vähiten toivottavaa.

Hotellin tai ammattimaisen taksiyrittäjän kohdalla tällainen peruuttaminen ei tule kuulonkaan paitsi ehkä aivan äärimmäisissä tapauksissa.

Jakamistalouden eri palvelut ovat niiden puutteista huolimatta upea lisä tarjontaan ainakin siihen asti, kunnes rosvosektori osuu kohdalle. Jos ei siedä epävarmuutta, kannattaa katse kääntää muualle.

Näin teki myös alussa mainitsemani ystävä, jolle kolmas kerta toden sanoi: Airbnb ja majoituksesta stressaaminen eivät ole ainakaan hetkeen osa hänen matkasuunnitelmiaan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  2. 2

   Näin kilpailijat kommentoivat Tjäreborgin tilannetta: ”Hinnat peilautuvat suoraan kysyntään”

  3. 3

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  4. 4

   Hallinto-oikeus: Ähtärin kaupunki takasi laittomasti yli 17 miljoonan pandalainat

  5. 5

   Ruotsalaiset luopuvat käteisen käytöstä vauhdilla, joka hirvittää jo valtiota – kruunulle harkitaan sähköistä vaihtoehtoa

  6. 6

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  7. 7

   Kommentti: Brexit puraisi jo syyttömiä suomalaisturisteja

  8. 8

   KKV on alkanut järjestää Tjäreborgin asiakkaiden paluukuljetuksia

  9. 9

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  10. 10

   Saksa pohtii hätälainaa Thomas Cookin tytäryhtiölle Condorille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  2. 2

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  3. 3

   Oletko ostanut matkan Tjäreborgilta? Näin saat rahasi takaisin

  4. 4

   KKV on alkanut järjestää Tjäreborgin asiakkaiden paluukuljetuksia

  5. 5

   Tiina maksoi Tjäre­borgin perhe­lomansa verkko­pankissa – nyt matka ja rahat ovat vaaka­laudalla: ”Tyhmyydestä sakotetaan”

  6. 6

   Peter ja Päivi olivat juuri nousemassa Tjäre­borgin loma­lennolle, kun tuli kuulutus: lentonne on peruutettu – ”Mitenköhän tässä käy”

  7. 7

   Tjäreborg: kaikki maanantain lomalennot peruttu – Suomesta piti lähteä 525 lomalaista

  8. 8

   Kumpi päättää perheen raha-asioista? Suomalaiset vastasivat: ”Puolisoni ei tiedä, että minulla on 65 000 euroa”

  9. 9

   Tjäreborgin emoyhtiö konkurssiin – suora lähetys Mallorcan lentokentältä

  10. 10

   Tjäreborgin emo­yhtiötä Thomas Cookia uhkaa konkurssi – matkan­järjestäjä rauhoittelee suomalais­asiakkaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yksityiskohta katolla paljasti asioiden laidan – Mikkeli määräsi ex-maaherran suvun saunan purettavaksi: ”Kumma, että tällaista räppänää käydään vastaan”

  2. 2

   Näillä aloilla on Suomen surkeimmat ansiot – lisineenkin jopa alle 1 800 euroa/kk

  3. 3

   Eeva muutti unelmiensa työn perässä Helsinkiin – Ei saanut kaupungin vuokra-asuntoa, joten palkasta jää käteen 600 euroa kuussa

  4. 4

   Kohua herättänyt sähköyhtiö Caruna nostaa jälleen siirtomaksua – Omakotiliitto parahti: ”Pöyristyttävää”

  5. 5

   Yksinhuoltajan lompakko lihoo, keskituloinen perhe kaivaa kuvetta – katso tästä budjettiehdotuksen voittajat ja häviäjät

  6. 6

   Tjäreborgin emoyhtiö Thomas Cook konkurssiin – 600 000 lomanviettäjää jäi ilman paluulentoa

  7. 7

   Autoalan yrittäjä lähti koeajolle ja ”hakemaan rahoja” – runneltu Mersu löytyi viikon päästä, takakontissa inhottava yllätys

  8. 8

   Monet energiayhtiöt hilaavat nyt hintoja ylöspäin – katso vertailu: täällä maksat sähkönsiirrosta eniten

  9. 9

   Näin hallituksen budjetti vaikuttaa suomalaisiin: pienituloisten tuloverot alas, perusturvaan 20 euroa ja bensa kallistuu

  10. 10

   Yksi lyhyt kuulutus romutti Karin ja Raijan odotetun loman – lento­kentän kahvilassa etsittiin äkki­lähtöä

  11. Näytä lisää