Asiantuntijat varoittavat toimistohuumeiden yleistymisestä – ”Ei se ihan kokiksen voimalla mene” - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asiantuntijat varoittavat toimistohuumeiden yleistymisestä – ”Ei se ihan kokiksen voimalla mene”

Irti Huumeista -yhdistyksen mukaan työelämässä on viitteitä, että erilaisilla aineilla yritetään nostaa työtehoa tai toipua vaativasta työstä. Niihin syntyy nopeasti riippuvuus.

Kuvituskuva­

31.10.2016 13:56

Niin sanottujen toimistohuumeiden käyttö on lisääntynyt, kun työelämän paineet ovat koventuneet. Tämä on huomattu Irti Huumeista ry:ssä, toiminnanjohtaja Mirka Vainikka kertoo.

Tutkimusta ilmiöstä ei ole, mutta muuallakin on nähty viitteitä käytön yleistymisestä.

Vainikan mukaan käyttö alkaa usein alkoholista, rauhoittavista lääkkeistä, kannabiksesta ja ”bilehuumeista”, joilla halutaan rentoutua töiden jälkeen. Niistä voidaan siirtyä säännöllisempään käyttöön ja piristeisiin kuten ekstaasiin ja amfetamiiniin, joilla halutaan parantaa työsuoritusta.

Piristeitä saatetaan käyttää harkitusti pitkistä työputkista selviämiseen ja yksittäisten työtehtävien suorittamiseen. Niillä ei siis tavoitella päihtymistä, vaan keskittymiskykyä ja luovuutta yritetään parantaa hyvin pienillä määrillä esimerkiksi adhd-lääkkeitä, amfetamiinia tai lsd:tä.

Käyttö lienee yleisintä aloilla, joilla työtahti on kova, paineet suuria ja päivät pitkiä.

Jotkut yritykset ovat havahtuneet siihen, miten työntekijät tekevät usean päivän putkia töitä lähes vuorokauden ympäri, A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki on huomannut.

– Ei se ihan kokiksen voimalla mene.

Jatkuva piiskaus voi kostautua

Rauhoittavat reseptilääkkeet voivat aiheuttaa riippuvuuden, Vainikka varoittaa. Hän on kuullut tapauksista, joissa riippuvuus on syntynyt juuri työhön liittyvän käytön kautta.

Riippuvuuden syntyminen ei ole ainoa riski.

– Jatkuva piiskaus huippusuorituksiin ei tee hyvää aivoille eikä kropalle muutenkaan, Simojoki sanoo.

Piristeet eivät aina paranna keskittymiskykyä. Sen sijaan ne voivat aiheuttaa verenpaineen nousua ja rytmihäiriötä. Kun uni jää lyhyeksi, seurauksena voi olla masennusta ja ahdistuneisuutta, pahimmillaan psykoosi.

Käytön lopettamisesta voi seurata masennusta, ja siihen taas käytetään masennuslääkkeitä.

– Sillähän se cocktail on valmis.

Juttua varten on haastateltu myös Helsingin yliopiston tutkijatohtoria Jussi Perälää ja Ehkäisevä Päihdetyö Ehyt ry:n asiantuntijaa Kim Kannussaarta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?