Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa yhä, vaikka työllisyys paranee - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Ennätys rikki: Jo useampi kuin joka kolmas työtön on pitkäaikaistyötön

Työllisyys paranee, mutta samalla pitkäaikaistyöttömyys on lisääntynyt. Pitkäaikaistyöttömiä on jo 35 prosenttia kaikista työttömistä, mikä on ennätyksellisen suuri osuus.

28.10.2016 11:23

Työllisyysaste nousee tänä ja ensi vuonna. Nuorisotyöttömyys on laskussa, mutta pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteesta.

– Suomen talous on kääntynyt hitaaseen kasvuun ja myös työmarkkinoilla on tapahtunut pieni käänne parempaan. Erityisesti iloitsen siitä, että nuorten työttömien määrä laskee nopeasti, sanoo oikeus- ja työministeri Jari Lindström ministeriön tiedotteessa.

– Haasteita kuitenkin riittää etenkin pitkäaikaistyöttömyyden hoidossa, Lindström kertoo.

Pitkäaikaistyöttömien määrä kasvaa vielä tämän vuoden ajan, TEM ennustaa. Ensi vuonna kasvun arvioidaan loppuvan, mutta pitkäaikaistyöttömyyden ei vielä silloinkaan uskotaan kääntyvän selkeään laskuun.

Ensi vuonna ikääntyneiden kertaluontoisen eläketuen käyttöönotto vähentää pitkäaikaistyöttömien ja työttömien määrää kertaluontoisena eränä.

TEM:n mukaan Suomessa on tänä vuonna 125 000 pitkäaikaistyötöntä, mikä on 16 000 enemmän kuin viime vuonna. Pitkäaikaistyöttömien osuus kaikista työttömistä on Suomessa nyt ennätyskorkealla tasolla 35 prosentissa.

Työllisyys kasvaa tänä vuonna noin 14 000 hengellä ja ensi vuonna noin 16 000 hengellä, ministeriö ennustaa. Osa-aikatyön arvioidaan kasvavan voimakkaasti.

Työllisyyskasvua odotetaan etenkin rakentamis- ja palvelualoille.

Työllisyysasteen ennustetaan nousevan tänä vuonna 68,7 prosenttiin ja ensi vuonna jopa 69,2 prosenttiin. Samalla työttömyysasteen arvioidaan laskevan tänä vuonna 8,9 prosenttiin ja ensi vuonna 8,7 prosenttiin.

Työttömien työnhakijoiden määrän laskun ennustetaan jatkuvan seuraavina vuosina. Työttömiä työnhakijoita arvioidaan olevan tänä vuonna 350 000 ja ensi vuonna 337 000.

Alle 25-vuotiaiden työttömien määrän ennustetaan laskevan tänä ja ensi vuonna. Vuonna 2015 työttömänä oli 47 000 alle 25-vuotiasta nuorta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?