Perustuslaki saattaa pelastaa työttömät pakkotöiltä

Työttömyysturvan uudistaminen voi vielä kohdata vaikeuksia, kirjoittaa Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen.

20.10.2016 16:52

OIKEUS- ja työministeri Jari Lindström (ps) esitteli torstaina lakiesitystä, jolla työttömiä aiotaan aktivoida työnhaussa. Esityksen mukaan työttömällä olisi kolmen kuukauden ammattitaitosuojan päätyttyä velvollisuus hakea ja ottaa vastaan kokoaikatyötä, josta maksettava palkka olisi pienempi kuin hänelle maksettava työttömyyskorvaus.

Jos lakiesitys menee läpi, työstä kieltäytymisestä rangaistaisiin: korvaukseton aika eli karenssi pitenisi. Esitetyillä muutoksilla hallitus pyrkii ohjaamaan työttömiä töihin yli 80 kilometrin päähän, joka nyt on ns. työssäkäyntialueen raja. Välillä pitäisi siis ottaa vastaan ja tehdä muutakin kuin oman alan töitä kotipaikkakunnalla, muuten korvausta leikataan.

Lisäksi työttömän pitää osallistua kolmen kuukauden välein haastatteluun, jossa tarkistetaan työtilanne ja aktiivisen työnhaun aste.

TYÖMARKKINAJÄRJESTÖJEN ja hallituksen yhteinen työryhmä ei päässyt työttömyysturvan uudistamisesta sopuun syyskuun aikana – mikä sinänsä ei ollut jättiuutinen. Siksi hallitus on nyt liikkeellä omalla lakiesityksellään.

Tiettävästi työryhmässä kuitenkin nousi esille asia, joka saattaa kaataa koko hankkeen eduskunnassa. Oikeusministeriön suunnasta oli esitetty pohdinta, että työttömän aktivointitoimet eivät ehkä läpäise perustuslain takaamaa kansalaisten yhdenvertaisuutta.

Jos syrjäseudulla asuvalla työttömälle ei yksinkertaisesti ole mitään töitä tarjolla missään, joutuuko hän silti rankaisutoimenpiteiden kohteeksi?

TYÖRYHMÄN muistiossa asia kerrottiin näin:

Sen lisäksi, että mahdollisia työttömyysturvalain muutoksia valmisteltaessa tulee ottaa huomioon edellä mainitut perustuslain säännökset, huomioon tulee ottaa myös Suomen ratifioimat kansainväliset sopimukset, joista yksi esimerkki on ILO:n yleissopimus nro 168, Työllisyyden edistäminen ja työttömyysturva (1988).

Hankalin kohta on tämä:

Koska mahdollisuudet saada työtä ovat erilaiset eri puolilla maata, huomioon tulee otettavaksi perustuslain 6 §, jonka mukaan ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Viime aikoina suuret uudistukset, muun maussa sote, ovat kompastelleen eduskunnassa perustuslain kanssa.

Saattaa olla, että lakiuudistus työttömyysturvasta kokee saman kohtalon.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?