Lindström työttömien haastatteluista: ”Tarkoitus on auttaa, ei sanktioida”

Työttömien haastatteluja varten tarvitaan satoja haastattelijoita, joiden rekrytointiin on resursoitu suuri osa siitä 17 miljoonasta, jonka hallitus on varannut haastatteluja varten.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström tiedotustilaisuudessa tänään.

20.10.2016 15:11

Oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) korosti medialle järjestetyssä tilaisuudessa, ettei hallituksen esitykseen työnhakijoiden kolmen kuukauden välein haastattelemisesta ja heidän työllistymissuunnitelmansa tarkistamisesta liity työntekijää kiusaavia piirteitä.

– Idea on se, että autetaan työttömiä eikä pyritä, kuten jossain on vähän ikävästi sanottu, etsimään mahdollisuutta sanktioida.

Lindströmin mukaan tavoitteena on, että työnhakija pääsee takaisin kiinni työelämään ja että avoimet työpaikat täytetään mahdollisimman nopeasti.

Haastatteluista ensimmäisen on tarkoitus olla pitkä, ja siinä käydään läpi työttömän työllistymissuunnitelma. Myöhemmät haastattelut ovat lyhyempiä.

Lindströmin mukaan ensimmäinen haastattelu on pituudeltaan lähempänä puolta tuntia kuin viittä minuuttia.

– Jossakin vaiheessa täytyy olla se perusteellinen haastattelu. Nytkin joudutaan tekemään työllistymissuunnitelma alkuvaiheessa.

Lindström totesi, että haastattelun tekeminen kasvokkain ”on se oikea tapa ja siihen pyritään”, mutta sanoi samalla, että myös muita mahdollisuuksia, kuten videopuhelua tai puhelua voidaan harkita mahdollisuuksien mukaan.

– Olennaista on se, että päästään tilanteeseen, jossa ollaan kiinnostuneita siitä, mitä henkilölle kuuluu ja miten voidaan auttaa. Ei sellainen ajattelu käy, että jos ei työttömälle ole mitään tarjolla, niin eipä viitsi häiritä, Lindström totesi.

Lindström arvioi, että ensi vuonna työttömien haastatteluja tehdään lähes miljoona, kun viime vuonna niitä oli hieman yli puoli miljoonaa. Lisäys on noin 200 000 haastattelua.

Hallitus kaavaili aiemmin, että osan haastatteluista tekisivät yksityisten yritysten haastattelijat. Aikeesta kuitenkin luovuttiin, koska virkamiesten töiden, kuten haastattelujen tekemisen, ulkoistaminen olisi vaikeaa.

– Haastattelun tekijän on syytä olla henkilö, joka voi tehdä viranomaispäätöksiä. Katsoimme, ettei siinä olisi mitään järkeä, että ensin ulkoistaisimme haastattelun ja sitten luovuttaisimme tiedot viranomaiselle, Lindström totesi.

Hallituksen haastatteluihin varaamasta 17 miljoonasta eurosta suuri osa menee noin 350–500 henkilötyövuoden rahoittamiseen. Haastattelijoita tarvitaan satoja, jotta haastatteluja voidaan tehdään kolmen kuukauden välein. Loput summasta käytetään siihen, että yksityiset yritykset etsivät työpaikkoja työttömille.

Hallitus antoi 20.10.2016 eduskunnalle esityksen laiksi työttömyysturvalain muuttamisesta. Esityksen tarkoituksena on nopeuttaa työn vastaanottamista ja lyhentää työttömyysjaksoja. Muutoksilla korostetaan työttömyysetuuden vastikkeellisuutta sekä työttömän velvollisuutta hakea työtä ja parantaa edellytyksiään työllistyä.

Hallituksen työttömyyttä torjuvat on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2017.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?