Nuoret haluavat yhä omistusasuntoon - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Nuoret haluavat yhä omistusasuntoon

Kyselytutkimuksen mukaan nuoret eivät ole luopuneet omistusasunnon tavoittelusta, vaikka viime vuosien talouskehitys ei ole tätä suosinut.

11.10.2016 21:25

Useimmat nuoret haluaisivat edelleen asua omistusasunnossa. Näin kertoo Danske Bankin julkistama Ensiasunnonostajat 2016 -kyselytutkimus.

Niistäkin nuorista, jotka eivät vielä omista asuntoa ja joille asunnonostaminen ei juuri nyt ole ajankohtaista, enemmistö haluaisi omistaa asunnon jossain vaiheessa elämäänsä.

Nuorten asunnonostajien määrä on viime vuosina ollut laskussa. Kolme suurinta estettä asunnon ostolle ovat säästöjen puute, tulotaso ja elämäntilanne. Myös asuntojen korkea hinta ja työtilanteen epävarmuus nousevat yleisimpien syiden joukkoon.

– Iän myötä elämäntilanne muuttuu omistamiselle suosiollisemmaksi, mutta toisaalta muut esteet korostuvat. Elämäntilanteisiin liittyviä esteitä ihmisillä tulee aina olemaan, toteaa Danske Bankin kuluttajaekonomisti Henna Mikkonen tiedotteessa.

– Muut ostamisen esteet taas liittyvät enemmän Suomen taloustilanteeseen, jonka osalta ensiasunnonostajien tilannetta tukevat työttömyyden lasku, Euroopan matalimmat asuntolainojen korot ja maltillinen inflaatio.

Asumismuodossa on tutkimuksen mukaan periytyvyyttä. Peräti 88 prosenttia nuorista omistusasujista asui myös lapsena omistusasunnossa.

Omistusasuminen yleistyy selvästi, kun nuorten talouden bruttovuositulot nousevat yli 40 000 euroon.

Omistusasujien koulutustaso on muita korkeampi. Reilut 70 prosenttia nuorista asunnonomistajista on käynyt vähintään alemman korkeakouluasteen. Sen sijaan vanhempien koulutustaso ei näytä korreloivan nuorten omistusasumisen kanssa.

Taloustutkimuksella teetettyyn kyselytutkimukseen vastanneet olivat 18–35-vuotiaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?