Nobel-voittaja Holmströmin resepti Suomen menestykselle HS:ssa: Tarvitaan lisää wahlrooseja

Suomi nousee, kun maahan saadaan lisää Björn Wahlroosin tapaisia rikkaita sijoittajia, Nobel-palkittu Bengt Holmström sanoi HS:n haastattelussa vuonna 2014.

10.10.2016 17:05

Tänään talouden Nobel-palkinnon saanut Bengt Holmström antaa Helsingin Sanomien haastattelussa keväällä 2014 reseptin Suomen menestykselle. Holmströmin mukaan Suomen talouskasvua vaivaa yksityisen pääoman puute.

– Suomeen tarvittaisiin lisää sellaisia kuin Antti Herlin ja Björn Wahlroos, Holmström sanoi lehdessä.

Holmström vierastaa ajatusta, että valtio olisi suuri pääomasijoittaja. Hänen mukaansa etenkin valtion omistamissa yhtiöissä veronmaksajien etu jää helposti poliittisten paineiden varjoon.

Holmström sanoo, että kun sijoittajaa omaa pääomaansa, sen tekee vastuullisemmin kuin silloin, jos sijoittaa jonkun toisen pääomaa.

Suomea vaivaa Ruotsiin verrattuna pääomaköyhyys. Sen vuoksi Holmström haluaa lisää rikkaita sijoittajia, herlinejä ja wahlrooseja.

– Heille on vain yksi ohjenuora: liiketoiminnan pitää olla kannattavaa. Suurten pääomiensa ja kokemustensa takia heillä on oikeus päättää, millaisia tavaroita ja palveluja Suomessa valmistetaan.

Pääomasijoituksista on seurauksena työpaikkoja ja hyvinvointia.

– Se on kansantalouden kannalta paljon tehokkaampaa ja terveempää kuin se, että pienistä puroista julkista pääomaa kerätään johonkin jaettavaksi tehottomasti.

Ruotsin keskuspankin Riksbankenin jakama taloustieteen Nobel-palkinto myönnettiin tänään Holmströmille sekä Harvardin yliopiston taloustieteen professorille Oliver Hartille.

Palkinto myönnettiin ansioista sopimusteorian kehittämisessä.

– Olin valtavan yllättynyt ja valtavan iloinen, kuvaili Holmström ensireaktiotaan uutistoimisto TT:n mukaan.

Talouden Nobel on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Palkinnon suuruus on kahdeksan miljoonaa kruunua eli noin 880 000 euroa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?