Nobel-palkitun suomalaisen teoria antaa valaistusta ikuisuusongelmaan

Turun yliopiston professori Matti Virén sanoo, että taloustieteen Nobelin saanut suomalainen antaa palkitulla teoriallaan valaistusta hintajäykkyyksiin.

Taloustieteen Nobelin voittanut Bengt Holmström.

10.10.2016 14:38

Turun yliopiston taloustieteen professorin Matti Virénin mukaan talouden Nobel-palkinnon myöntäminen brittiläissyntyiselle Oliver Hartille ja suomalaiselle Bengt Holmströmille on yllättävää, koska viimeksi kyseinen Nobel jaettiin lähes samanlaista aihepiiriä selvittäneille tieteilijöille.

Hart ja Holmström saivat Nobelinsa sopimusteoriasta.

Virén valaisee, että sopimusteoria itsessään on peräisin jo 80-luvun alusta.

– Tuolloin perusongelma oli löytää mahdollisimman fiksu selitys sille, miksi törmäämme hintajäykkyyksiin erilaisilla markkinoilla ja miksi ne ovat niin suuria. Hinnat ja palkat eivät reagoi välittömästi erilaisiin signaaleihin, vaan niissä on hyvin pitkälle meneviä jäykkyyksiä. Järkevän selityksen löytäminen ei ole helppoa, vaikka se kuulostaakin yksinkertaiselta, Virén sanoo.

Sopimusteoria yrittää tuoda valaistusta tähän problematiikkaan, jota voisi luonnehtia lähes ikuisuuskysymykseksi. Lisävalaistuksen tuominen siihen on Virénin mukaan merkittävää.

Virén sanoo, että hintajäykkyyksiin tuskin koskaan saadaan kristallin kirkasta selitystä.

Virénin mukaan talous-Nobelin saajista, kuten muidenkin tiedepalkintojen saajista, selvä enemmistö on yhdysvaltalaisia.

– Tilanne on aika yksitoikkoinen. Tämä ehkä viestii, ettei palkintojen saaminen ole suomalaisillekaan mahdotonta. Toki Bengt Holmström on valtaosan elämästään elänyt Amerikassa, mikä osaltaan kertoo amerikkalaisesta tieteen hegemoniasta, Virén luonnehtii.

Talouden Nobel-palkinto myönnettiin viime vuonna skottilaissyntyiselle Angus Deatonille, joka palkittiin kuluttamista, köyhyyttä ja hyvinvointia käsittelevistä analyyseistään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?