Uuden kohukirjan kirjoittanut "tiikeriäiti": Kolme ominaisuutta ratkaisee, tuleeko lapsesta menestyjä

Tiikeriäitinä tunnettu Amy Chua kertoi löytämistään voittajan ominaisuuksista Helsingissä. Mitä yhteistä on Steve Jobsilla ja Paavo Nurmella?

Amy Chua

7.10.2016 16:34

Juuri kun Amy Chua oli päässyt yhden kohun kynsistä, hän synnytti toisen – monien mielestä jopa edellistä vakavamman.

Chua muistetaan hänen vuonna 2011 julkaisemastaan kirjasta Taistelulaulu tiikeriäidille, jossa hän kertoi kurinalaisesta kasvatusmenetelmästään. Pahimmillaan Chua sai viisisataa enemmän tai vähemmän vihaista sähköpostia päivässä ihmisiltä, joiden mielestään hän oli kasvattajana epäonnistunut, jopa sadistinen.

Kolme vuotta myöhemmin hän kirjoitti miehensä Jeb Rubenfeldin kanssa kirjan The Triple Package: How Three Unlikely Traits Explain the Rise and Fall of Cultural Groups in America. Kirjassa aviopari kirjoitti, kuinka tietyt Yhdysvaltojen etniset ryhmät, kuten juutalaiset, intialaiset ja kiinalaiset, pärjäävät koulussa ja työelämässä keskiverto kansalaista paremmin.

Helsingin Nordic Business Forumin lavalle nouseva Chua osaa nyt nauraa tiikeriäitikohulle.

– Suuri osa ihmisistä käsitti kirjan väärin. Kirjoitin sen siihen aikaan, kun 13-vuotias tyttäreni kapinoi niin paljon, että pelkäsin jopa menettäväni hänet. Kirja oli muistelma matkastani vanhempana ja siitä, kuinka voin säilyttää kasvatuksessani omilta vanhemmiltani saamani arvot ja perinteet, amerikankiinalainen kirjailija ja Yalen yliopiston lakitieteen professori kertoo.

Kirja sai Chua ja tämän miehen miettimään, mikä on kulttuurin ja menestyksen suhde. Näistä ajatuksista syntyi The Triple Package, joka kertoo siitä, miten tietyt yksilöt, ryhmät tai kansallisuudet kehittävät kovan draivin ja menestyksen.

Selittäjiä on kolme: ylivertaisuuskompleksi, epävarmuus ja impulssien kontrollointi.

Kun Chua ja Rubenfeld tutkivat eri yliopistojen opiskelijoita, juuri nämä kolme ominaisuutta – aina yhdessä, eivät erikseen – yhdisti kaikki ryhmiä, joissa tulot, koulumenestys ja asema työmarkkinoilla olivat Yhdysvaltain muuta väestöä paremmat.

– Ylivertaisuuskompleksi ja epävarmuus on niin omituinen yhdistelmä, siis se, että samaan aikaan tuntee molempia. Näin epätavanomainen yhdistelmä luo draivia, Chua kertoo.

Hän antaa esimerkiksi Applen toisen perustajan ja yhden menestyneimmän liikemiehen, Steve Jobsin.

– Jobs oli juuri tällainen. Hänellä oli kyvyistään äärimmäisen vahva käsitys ja usko muuttaa maailmaa, mutta samaan aikaan häntä kuvattiin hyvin epävarmaksi. Hänen piti tämän takia työskennellä koko ajan lujempaa. Jobs oli myös tunnettu hyvin pakonomaisesta tarpeesta kontrolloida impulssejaan.

Seuraavaksi tulee herkkuhetki suosikkisarja Game of Thronesin faneille: ruudulle ilmestyy sarjan sankarihahmo, tummanpuhuva Jon Snow.

– Kuninkaan poika mutta samalla äpärä, jolla on paljon osoitettavaa muille, Chua toteaa.

Chua listaa huippujohtajia ja urheilijoita: Roosevelt, Obama, Napoleon ja hieman yllättäen Paavo Nurmi, jonka hän kertoo olevan malliesimerkki menestyjästä, josta hän kirjoittaa kirjassaan.

Sitten tulevat muun muassa amerikanjuutalaiset ja -kiinalaiset, joiden osuus huippujohtajissa, koulumenestyjissä ja nobelisteissa on näiden ryhmien kokoon valtava.

Chua kertoo, että tutkimuksessa rotu, ihonväri, älykkyysosamäärä tai vanhempien varallisuus eivät ennustaneet lapsen menestystä. Esimerkiksi Yhdysvalloissa toinen aasialainen sukupolvi menestyi selvästi muuta väestöä paremmin koulussa, mutta kolmas sukupolvi taas vajosi keskitasolle.

– Menestys selvästi nousee, laskee ja sitten taas nousee. Monet aasialaiset vanhemmat ovat köyhiä ja jopa lukutaidottomia, mutta he kasvattavat lapsensa kulttuurissa, joka kannustaa menestymiseen.

Näitä etnisiä ryhmiä ja poikkeuksellisia yksilöitä yhdistää ulkopuolisuus, jota erityisesti maahanmuuttajat kokevat paljon.

– Maahanmuuttajat ovat lähes aina epävarmoja, mistä syntyy halu pärjätä.

Chua ei välitä häneen kohdistuneesta kritiikistä, jonka mukaan hänen kirjansa vahvistaisi ennakkoluuloja tai rasismia.

– Hyvin monet kirjoittajat ja tutkijat sanovat, että menestyminen on geneettistä, kun taas meidän kirjamme osoittaa, ettei se ole. Lopetin raivostumiseni pian tämän kritiikin jälkeen. Kohtaloni on näköjään tulla väärinymmärretyksi, kirjailija huokaisee.

Korjaus klo 19.10: Kirjailijan sukunimi on Chua, ei Chuan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?