Sailas: Uusi iso kriisi tulee ennen vuotta 2020

On epärealistista ajatella, että maailma jatkaisi edes nykymenolla seuraavat vuodet. Uudet kriisit ovat jo ovella, eikä Suomen talous ole valmis sellaiseen, Raimo Sailas sanoo.

5.10.2016 14:45 | Päivitetty 5.10.2016 16:04

Talousennusteita tehdään niin, että maailman arvioidaan pysyvän suunnilleen niillä raiteilla kuin se nyt on. Ja tämä on valtiovarainministeriön entisen valtiosihteerin Raimo Sailaksen mielestä epärealistista ajattelua.

– Nyt on isoja uhkia ilmassa. Jos Trumpista tulee Yhdysvaltain presidentti ja sen vaikutukset esimerkiksi Kiinan-kauppapolitiikkaan. Deutsche Bankin vaikeudet ja se, mitä niistä voi seurata. Italia ongelmineen, ja siellä on tulossa vaalit. Emme selviä vuoteen 2020 ilman, että joku näistä kriiseistä laukeaa, sanoi Sailas tänään elämäkertansa julkistustilaisuudessa.

Onko Suomen talous valmis seuraavaan kriisiin?

– Suomen talous ei ole valmis. Jälki tulee olemaan karmeaa. Valtio on velkainen ja työttömyys valmiiksi korkealla. Meillä ei ole nyt sellaista reserviä, jolla valtiontaloutta autetaan.

Hallituksen pitää hallita

Entä millaisia neuvoja Sailas antaisi nykyiselle Juha Sipilän (kesk.) hallitukselle, että joka ei tunnu onnistuvan työmarkkinoiden muuttamisessa niin kuin haluaisi ja tavoite työllisyysasteen kasvusta on karkaamassa?

– Hallituksen pitää hallita maata. Se, että hallitus asettuu samalle tasolla tai jopa alle, työmarkkinatoimijoiden kanssa on väärä asetelma.

– Pääministerin ja valtiovarainministerin aseman on oltava sellainen, että heitä katsotaan ylöspäin ja mielellään lievästi pelonsekaisin tuntein, Sailas sanoo.

Hän jatkaa, että hallituksen nykyisillä eväillä työllisyysaste ei nouse 72 prosenttiin. Ja lisäksi 72 prosentin tavoite ei Sailakselle riitä, se ei ole tarpeeksi kunnianhimoinen.

On ihme, että hyvinvointivaltio toimii

Vuonna 2008 alkanut finanssikriisi yllätti myös Sailaksen täysin. Asia käy hyvin ilmi hänen elämäkerrastaan. Olisiko hän voinut kuvitella, että vielä vuonna 2016 eletään tuon saman kriisin mainingeissa?

– Jos minulta olisi vuoden 2007 tienoilla kysytty, uskotko, että talous ei vuoteen 2016 mennessä käytännössä kasva, olisin sanonut, että älä naurata.

– Mutta kukaan ei oli uskonut, että hyvinvointivaltio pyörii kuitenkin varsin hyvin, vaikka kasvua ei ole, hän jatkaa.

Jos video ei näy laitteellasi, voit katsoa sen tästä linkistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?