Työnantaja ja ammattiliitto kertovat, löytyykö metsistä töitä työttömille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Työnantaja ja ammattiliitto kertovat, löytyykö metsistä töitä työttömille

Metsätyö on nykyään hyvin itsenäistä. Huonolla taidolla metsässä voi saada aikaan tuhoa, muistuttaa Yksityismetsätalouden työnantajien puheenjohtaja Antti Teivaala.

Ruunakaksikko paiski töitä Oulun Huonesuolla syksyllä 2014.

3.10.2016 18:16 | Päivitetty 3.10.2016 18:20

Kansanedustaja Susanna Koski (kok) esitti viime viikolla Ylen A-studio: Talk -ohjelmassa ajatuksen, että tekemätöntä työtä löytyisi esimerkiksi metsistä. Ohjelmassa keskusteltiin nuorten miesten joutilaisuudesta ja työllisyystilanteesta.

– Riittää kun istuu autoon tai junaan ja katsoo metsään, niin siellä on aika paljon sellaista työtä, Koski sanoi Ylellä.

Yksittäisen työttömän kannalta metsät tai muukaan tekemätön työ eivät aina tarkoita mahdollisuutta työllistyä.

Taloussanomat kysyi työnantajilta ja ammattiliitolta, miltä metsäalan työtilanne näyttää käytännössä.

– Metsästä löytyy töitä, mutta työt vaativat ammattitaitoa, sanoo Yksityismetsätalouden työnantajat ry:n puheenjohtaja Antti Teivaala.

Teivaalan mukaan kausiluonteisesti saattaa joskus löytyä istuttamista tai muuta työtä, joka ei vaadi tiettyä koulutusta, mutta pääsääntöisesti ammattitaito tarvitaan.

Työ on nykyään usein hyvin itsenäistä. Huonolla taidolla metsässä voi saada aikaan tuhoa.

– Entisajan työnjohtajia ei enää ole tänä päivänä, vaan metsuri tekee itsenäisiä päätöksiä työmaalla. Kukaan ei voi olla kädestä pitämässä.

"Yksityisissä metsissä metsänhoitorästejä"

Antti Teivaala kertoo, että yksityisissä metsissä on jonkin verran metsänhoitorästejä. On kuitenkin metsänomistajien päätettävissä, hoidetaanko rästit ja millä aikataululla ja kustannuksilla.

– Metsänomistajat eivät ehkä näe metsää puilta. Otollisin ajankohta jonkin hoitotoimen tekemiseen menee helposti ohi, jos toimenpide pitää tehdä esimerkiksi viiden vuoden haarukassa ja sitä jatkuvasti lykätään.

Teivaalan mukaan metsänomistajat voivat olla iäkkäitäkin, mikä saattaa vähentää aktiivisuutta. Toisaalta metsiä voivat periä kauempana asuvat sukulaiset, jolloin tietämättömyys tarvittavista metsänhoitotoimenpiteistä vain lisääntyy ja metsät voivat jäädä hoitamatta.

– Perijät saattavat tietää vain, että metsää on jossakin, mutta eivät tiedä ihan tarkkaan, missä.

Metsänhoitoyhdistykset ehdottavat omistajille metsänhoitotoimenpiteitä. Teivaalan mukaan yhdistykset voisivat kuitenkin olla aktiivisempiakin metsänhoitopalvelujen tarjoamisessa.

Yhdistykset ovat Teivaalan mukaan suurimpia metsureiden työllistäjiä Suomessa tällä hetkellä.

Esimerkiksi metsäyhtiö Stora Enso irtisanoi kaikki metsurinsa vuonna 2013 ja ulkoisti työt.

Puuliitto: Kilpailu mutkistaa markkinoita

Myös työntekijöiden etujärjestö Puuliiton työehtosihteeri Harri Häkkinen korostaa metsätöissä vaadittavaa koulutusta ja taitoja.

– Jos sahan kanssa lähdetään töihin, se edellyttää ilman muuta, että on opiskeltu metsäalalle, osataan käyttää sahaa ja turvavarusteita sekä tiedetään turvamääräykset, Häkkinen kertoo.

Häkkisen mukaan on vaikea sanoa, kuinka paljon tekemätöntä työtä metsissä on, koska kilpailu alalla on kovaa ja työvoimaa tulee paljon ulkomailta.

– Ulkomailta tulee sellaisia toimijoita, että työvälineet ja turvavälineet eivät ole minkäänlaisessa kunnossa. Lähes kaikissa työsuojelutarkastuksissa on havaittu räikeitä puutteita, Häkkinen sanoo.

Viranomaisilla on kuitenkin huonosti voimavaroja alan valvontaan, hän kertoo.

– Suomalaisten metsäyhtiöiden moraali on laskenut sillä tavalla, että kunnolliset toimijat kilpailutetaan hengiltä.

Häkkinen sanoo, että myös työn kausiluonteisuus vie alalta pois toimijoita.

Yksityismetsätalouden työnantajien Antti Teivaala kertoo, että metsureiden keski-ikä on Suomessa noussut.

– Usein nuoret metsurit ovat alalla muutaman vuoden ja jatkavat sitten opintojaan muulle alalle. Työ on henkisesti ja fyysisesti rankkaa ja yksinäistä, ehkä halutaan helpompaa työtä ja päästä mieluummin vaikka työkoneen ohjaamoon, Teivaala sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?