Kuinka paljon hallitus rokottaa motoristeja? "Puhutaan mahdollisesti 100–150 euron haarukasta" - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Kuinka paljon hallitus rokottaa motoristeja? "Puhutaan mahdollisesti 100–150 euron haarukasta"

Julkaistu: 23.9.2016 13:58

Verokarhu kurittaa veneilijöitä ja moottoripyöräilijöitä ensi vuonna. Valtiovarainministeriö pohtii vielä, kuinka paljon yksittäisestä laitteesta joutuu maksamaan veroa.

Jo useamman vuoden alamäessä luistellut moottoripyöräkauppa saa ensi vuonna niskaansa uuden taakan eli moottoripyörän käyttöveron.

Myös suurempia veneitä ja mönkijöitä koskeva vero mainitaan hallitusohjelmassa, mutta veron toteuttaminen on toistaiseksi lykkääntynyt. Nyt takarajaksi on asetettu ensi kevät.

Näillä näkymin toukokuussa voimaan astuvalla verolla on tarkoitus kerätä valtion kassaan vuosittain 50 miljoonaa euroa. Veron ajoneuvo- tai venekohtaisesta suuruudesta ei ole vielä tarkkaa tietoa.

– Esimerkiksi moottoripyörien kohdalla puhutaan mahdollisesti 100-150 euron haarukasta. Asia selvenee syksyn mittaan, toteaa valtiovarainministeriön hallitusneuvos Merja Sandell Taloussanomille.

Kansalaisten kannalta ikävä asia on se, että kun jollekin asialle määrätään Suomessa vero, se yleensä myös pysyy.

Norjassa vero kevenee

Viime vuonna Suomessa myytiin reilut kolmetuhatta uutta moottoripyörää. Tämä on kaukana viime vuosikymmenen parhaimpien vuosien yli kymmenentuhannen pyörän myyntiluvuista.

Tänä vuonna näyttää siltä, että myyntimäärä jää alle kolmentuhannen. Moni turhautunut moottoripyöräkauppias onkin pistänyt lapun luukulle.

Varsinaiset lamavuodet koettiin jo 1990-luvun alussa, jolloin rekisteriin päätyi alle tuhat uutta pyörää.

Suomen vanhimman edelleen toimivan moottoripyöräliikkeen Frank Nymanin johtaja pitää veroa ikävänä lisärasitteena myynnin alamäestä kärsivälle alalla, vaikka hän ei usko satasen veron juuri vaikuttavan uusien pyörien menekkiin.

– Aina kun kuluja tulee lisää, ei se ainakaan helpota myyntiä. Käytöstä verottaminen on sinänsä oikea suunta, mutta täytyy muistaa myös muut verot, joita moottoripyöräilijä maksaa, toimitusjohtaja Ben Nyman sanoo.

Teknisen kaupan liiton moottoripyöräjaosto on kommentoinut hallituksen veronkiristystä toteamalla, että uusien pyörien hinnoissa on veroa jopa 40 prosenttia.

Norjassa moottoripyörien verotusta kevennettiin viime vuonna, mikä on vilkastuttanut alan kauppaa. Ruotsissa moottoripyöristä ei peritä autoveroa lainkaan.

– Autoveron päälle tuleva käyttövero koetaan epäoikeudenmukaiseksi ja se vaikuttaa myös alan työllisyyteen, painottaa jaoston puheenjohtaja Esa Ruohonen.