Pelko saa naiset turvautumaan yksityiskätilöön - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Raskausajasta tuli bisnes: yhä useampi ostaa synnytysvalmennusta ja kätilön apua

Moni raskaana oleva haluaisi tukea enemmän kuin saa neuvolasta. Jos hoitaja vaihtuu jatkuvasti, häntä ei saa kiinni, synnytys pelottaa tai siihen valmennus tuntuu pinnalliselta, yhä useampi ostaa apua.

22.9.2016 6:01 | Päivitetty 21.9.2016 13:41

Raskauteen ja synnytykseen liittyviä palveluita tarjoavia yrityksiä on viime vuosina tullut lisää ja nykyisin niitä on ainakin kaikissa suurimmissa kaupungeissa.

– Yksityisten palvelujen käyttö on yleistynyt, kätilö Kristiina Laakso Helsingin yksityisestä äitiys- ja isyysneuvolasta kertoo.

Laakso on alan uranuurtaja, sillä hän jäi yrittäjäksi vuonna 1993. Kätilötalon kätilö Anu Lampinen perusti yrityksensä vuonna 2009.

– Viime vuosina hoiva- ja hoitokulttuuri on muuttunut. Edes kätilöpalvelujen ostamista ei tarvitse enää selitellä, hän sanoo.

Yksityiseltä voi ostaa vaikkapa yhden kätilökäynnin, synnytysvalmennuksen, koko raskauden seurannan tai kotisynnytyksen. Raskausajalta tutun kätilön voi pyytää sairaalaan synnytykseenkin, mutta tuolloin hän toimii äitiä tukevana doulana.

Hinnat vaihtelevat yrityksittäin. Esimerkiksi kätilön kotikäynti voi maksaa sata ja kolmen tunnin synnytysvalmennus pari sataa euroa. Koko raskausajan seurannan voi ostaa vajaalla tuhannella eurolla.

Laakson mukaan monet asiakkaat ovat keskituloisia.

– Ei tämä ole mikään upporikkaitten systeemi.

Yli puolet ostaa lisäultran

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuspäällikkö Reija Klemetti kertoo pro gradu -tutkimusta varten tehdystä kyselystä. Siihen vastanneista yli puolet oli käynyt ultraäänitutkimuksessa omalla kustannuksellaan jo ennen ensimmäistä yhteiskunnan maksamaa tutkimusta, joka tehdään raskausviikoilla 10–13.

– He halusivat ilmeisesti varmistaa, että ovat raskaana ja lapsella ei ole mitään ongelmaa, Klemetti arvioi.

Moni käy myös 4D-ultrassa, jossa sikiöstä saa tarkkoja moniulotteisia kuvia, vaikka tutkimus voi maksaa yli 200 euroa.

– Vaikka vanhemmille on ensimmäisellä kerralla kerrottu, että kaikki on hyvin, jotkut haluavat tulla uudelleen kuukauden tai kahden päästä, Laakso kertoo.

Hoitajaa ei saa kiinni

Julkisia neuvolapalveluja käyttää 98 prosenttia synnyttäjistä. THL:n pari vuotta sitten tekemän tyytyväisyystutkimuksen mukaan julkisiin palveluihin ollaan pääosin tyytyväisiä.

Niissä on silti heikkoutensa. Kehnoimman arvosanan vanhemmat antoivat henkilökunnan tavoitettavuudesta.

– Moni pitää ongelmallisena, että terveydenhoitajaa on vaikea tavoittaa, Laakso kertoo.

Hoitajalla voi olla tunnin soittoaika, jolloin vain osa asiakkaista ehtii saada hänet kiinni. Soittopyyntöön hän vastaa, kun ennättää. Yksityiselle kätilölle voi sen sijaan soittaa jopa viikonloppuisin.

Myös terveydenhoitajien vaihtuvuus kiusaa monia. Joka neuvolakäynnillä voi olla vastassa eri ihminen.

– Ihmiset haluavat itsensä näköistä hoitoa, Lampinen kertoo.

Äitiyden kirjo on laaja

Lampinen muistuttaa, että jokaisella naisella on oma polkunsa. Yksi on kärsinyt lapsettomuudesta, toinen on tullut vahingossa raskaaksi, kolmatta pelottaa ja neljännellä on takana hieno synnytyskokemus ja hän tahtoo synnyttää kotona.

– Äitiyden kirjo ongelmineen vaihtelee 15-vuotiaasta ensisynnyttäjästä 45-vuotiaaseen kahdeksatta kertaa synnyttävään, hän kuvaa.

Esimerkiksi synnytysvalmennuksessa on kuitenkin kuntakohtaiset ohjeet, joiden mukaan toimitaan. Pääosa valmentajista on terveydenhoitajia eikä kätilöitä.

Säästöjen vuoksi moni tuleva äiti joutuu itse mittaamaan paitsi painonsa ja verenpaineensa myös tutkimaan virtsanäytteensä, mikä Laakson mukaan on jo varsin haastavaa.

Tehokkuus leimaa jopa synnytystä. Klemettilän mukaan sekin on medikalisoitu.

– Synnytyksen aikana äidille pitäisi antaa enemmän aikaa, hän sanoo.

Kipu pelottaa monia

Naiset ovat Laakson mielestä aiempaa epävarmempia. Synnytyksessä äiti joutuu heittäytymään luonnon ja toisten armoille, mikä on monelle vieras ajatus. Myös kipu pelottaa monia.

Laakso kertoo, että melkein joka toinen haluaisi sektion.

– Luottamus omaan kehoon on hiipunut, hän arvioi.

Pelkoja käsitellään pelkopoliklinikoilla. Klemettilän mukaan niiden hyvästä työstä kertoo se, että kansainvälisesti vähän eli 16 prosenttia lapsista syntyy sektiolla.

Sote vaikuttaa neuvoloihinkin

Haastatellut arvioivat, että yksityisten palveluiden suosio kasvaa. Laakso muistuttaa, että kaikilla ei ole niihin varaa. Hän karsastaa eriarvoistumista ja toivoo, että kunnallista neuvolaa kehitettäisiin nykyistä paremmin vastaamaan tarpeita.

Vielä ei tiedetä, mitä sosiaali- ja terveysalan uudistus valinnanvapauksineen tarkoittaa neuvoloille ja yksityisille äitiyspalveluille.

Lampisen mukaan esimerkiksi Ruotsin mallin mukainen tilanne, jossa raha seuraa asiakasta, voisi olla hyvä. Hän on kuitenkin huolissaan, että yksin yrittävälläkin pitäisi olla pääsy sähköisiin potilasrekistereihin. Järjestelmät voivat maksaa kymmeniätuhansia euroja, mikä voi olla aivan liikaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?