Näin paljon öljyn halventuminen laskee öljylämmittäjän kustannuksia

Öljyn hinta on ollut maailmalla laskussa, mutta verottaja vie osan kuluttajalle koituvasta säästöstä.

20.9.2016 6:01 | Päivitetty 19.9.2016 17:48

Öljyn maailmanmarkkinahinnat ovat olleet viime aikoina laskussa. Öljylämmittäjän säästöjä vähentää kuitenkin se, että öljyn hinnan halvetessa verotus on kiristynyt, ilmenee Öljy- ja biopolttoaineala ry:n tilastoista.

Elokuun puolivälissä litra rikitöntä kevyttä polttoöljyä maksoi tilaston mukaan veroineen 76,2 senttiä, kun vuosi sitten elokuussa hinta oli 80 senttiä litralta. Hinnanlaskua kertyi siis 4,8 prosenttia. Jos kevyen polttoöljyn hintakehitystä tarkastelee ilman veroja, litrahinta laski viime vuoden elokuun 45,8 sentistä 40 senttiin eli 12,7 prosenttia.

Viime vuoden painotettu keskiarvo verollisesta hinnasta oli 82,9 senttiä. Korkeimmillaan hinta oli viime vuonna toukokuussa, jolloin öljylitra maksoi veroineen 95,7 senttiä. Tilastoon on koottu hintatiedot kuudelta paikkakunnalta Suomessa.

Kevyen polttoöljyn verollisen hinnan maltillinen halventuminen johtuu lämmityspolttoaineiden polttoaineveron noususta vuoden alussa 2,66 senttiä litralta 21,40 senttiin, selviää toisesta polttoainealan tilastosta.

Valmisteveron päälle tulee 24 prosentin arvonlisävero, joka maksetaan paitsi polttoöljystä myös valmisteverosta. Veronkorotukset tarkoittavat yhdistyksen mukaan yhdelle öljylämmitteiselle pientalolle arviolta yhteensä 75 euron lisäkustannuksia vuodessa.

Ilmiö on tuttu myös Omakotiliitossa.

– Vaikka öljyn maailmanmarkkinahinnassa on ollut laskua, veronkorotukset, joita nytkin on tulossa kevyelle lämmityspolttoöljylle, toisaalta nostavat öljylämmittäjien lämmityslaskua, sanoo Omakotiliiton edunvalvonta- ja viestintäpäällikkö ja Omakotilehden päätoimittaja Olli-Pekka Laine.

Laineen mukaan polttoöljyn verotusta korotetaan usein eniten silloin, kun öljyn hinta on alhaalla.

Suomessa on tällä hetkellä noin 200 000 öljylämmitteistä omakotitaloa. Uusia öljylämmitteisiä taloja ei enää rakenneta paljoa, kertoo Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen.

Omakotiliitto esittää lausunnossaan valtiovarainministeriölle muun muassa, että energiaverotuksen korotusta harkittaisiin uudelleen erityisesti ikääntyvien kotitalouksien lämmityksen osalta.

"Harva voi muuttaa lämmitystapaansa"

Kun öljyn hinta on korkealla, öljylämmitystä käyttävät omakotiasukkaat ottavat päälämmitysjärjestelmän rinnalle usein täydentäviä lämmitysmuotoja. Koko järjestelmää vaihdetaan harvoin.

Lämmitysjärjestelmien investointikustannukset ovat sen verran suuret, että Omakotiliiton Olli-Pekka Laineen mukaan varsinkaan vanhemmat omakotitaloasujat eivät usein halua lähteä vaihtamaan koko järjestelmää öljyn hinnan perusteella.

Myöskään asiantuntija Päivi Suur-Uski energiatehokkuuteen kannustavasta valtion Motiva-yhtiöstä ei usko, että öljyn hinnanlasku näkyisi siinä, minkä lämmitysmuodon ihmiset valitsevat.

– Harva voi muuttaa lämmitystapaansa. Ja jos nyt valitsee, valintaa ei voi kauheasti perustaa siihen, mikä juuri nyt on hintatilanne, Suur-Uski sanoo.

Esimerkiksi maalämpöpumppu on aluksi kallis investointi, jonka täytyy olla käytössä jopa kymmenen vuotta, ennen kuin sen tuoma kustannussäästö alkaa näkyä.

– Jos olemassa olevassa lämmitysjärjestelmässä on vielä käyttöikää jäljellä, niin siinä on puntarointi, että kumpi kannattaa: käyttää olemassa oleva järjestelmä loppuun niin kauan kuin se kestää, vai tehdä se muutos. Siinä ei saavuta tällä hetkellä niin suurta säästöä, kun öljyn hinta on tullut alas, Suur-Uski kertoo.

Motiva: Lämmityshinnat vaihdelleet vähän

Motivan Päivi Suur-Uskin mukaan lämmitysjärjestelmien hinnat eivät ole viime vuosina juuri heitelleet.

– Sähkön hinta on ollut aika vakaa tässä todella pitkään, monia vuosia. Siinä ei ole ollut suuria muutoksia suuntaan tai toiseen, Suur-Uski sanoo.

– Öljyn hinta on vaihdellut, nyt se tullut alaspäin. Puupolttoaineet ovat olleet hyvin vakaita.

Kaukolämmön hintatasokaan ei ole viime vuosina muuttunut, Suur-Uski arvioi. Hänen mukaansa uudet talot rakennettaan yleensä olemassa olevan kaukolämpöverkon alueelle. Hän ei usko, että kaukolämpöverkon lisäämisellä olisi suurta vaikutusta keskimääräisiin lämmityskustannuksiin.

Motivalla on verkkosivuillaan laskuri, jonka avulla lämmityskustannuksia voi vertailla. Laskurissa valmiina olevia öljynhintoja ei päivitetä välttämättä kuukausittain.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?