Euroopan kriisejä yhdistää kamppailu kaasuputkista

Venäjä, Yhdysvallat ja eri ryhmittymät EU:ssa kamppailevat siitä, kuka saa tuoda maakaasua Eurooppaan. Kaikki maanosan suurimmat kriisit ovat viime vuosina osuneet tärkeimpiin kauttakulkumaihin.

Kaasuputkia Serbiassa vuonna 2014 ennen kuin South Stream -projekti peruttiin.

25.8.2016 6:01 | Päivitetty 25.8.2016 12:43

– Kaasu tarkoittaa politiikkaa, ja suuri määrä kaasua tarkoittaa suurpolitiikkaa, tiivisti Ukrainan entinen presidentti Viktor Justshenko vuonna 2009.

Maakaasu on öljyn ohella Euroopan tärkein energian lähde, ja noin kolmannes EU-maiden käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä. Koko 2000-luvun ajan Venäjä ja Yhdysvallat sekä erilaiset liittoumat Euroopan sisällä ovat kamppailleet siitä, kuka saa oikeuden tuoda Eurooppaan lisää kaasua.

Avainasemassa viime vuosina kiihtyneessä kamppailussa ovat Ukrainan lisäksi Kaakkois-Euroopassa sijaitsevat Kreikka ja Turkki. Näiden kolmen maan kautta kulkevat parhaat reitit Keski-Euroopan suurille markkinoille.

Ukrainaan, Kreikkaan ja Turkkiin ovat myös viime vuosina osuneet Euroopan suurimmat kriisit. Suurvaltojen energiapolitiikka ei ole kriisien ainoa syy, mutta se on ollut niissä vahvasti läsnä.

Venäjä halusi ohittaa Ukrainan, mutta sai kilpailijan

Ukraina on ollut venäläisen kaasun suurin kauttakulkumaa Eurooppaan. 2000-luvun puolivälissä poliittisesti epävakaa maa poukkoili puolelta toiselle idän ja lännen välillä, ja Venäjä halusi alkaa tuoda yhä enemmän kaasua muita reittejä pitkin.

Yhdysvallat ja osa EU-maiden johtajista taas katsoi, että Venäjän vaikutusvalta Euroopassa kasvoi energiantuonnin takia liian suureksi ja kaasua olisi tuotava muualta.

Vuonna 2007 Venäjä julkisti kaksi suurta kaasuputkihanketta. Venäläisen Gazpromin sekä saksalaisten ja hollantilaisten kaasuyritysten yhteistyönä toteuttama Nord Stream toisi venäläistä kaasua Itämeren läpi Saksaan.

Gazpromin sekä italialaisten ja ranskalaisten kaasujättien rakentama South Stream puolestaan kuljettaisi kaasua Venäjältä Mustanmeren alitse Bulgariaan ja sieltä Serbian läpi Keski-Eurooppaan.

Nord Streamille ei ollut Koillis-Euroopassa kilpailijaa, mutta etelässä tilanne oli toinen.

EU:n komissio ja Yhdysvallat tukivat South Streamin sijaan kilpailevaa Nabucco-kaasuputkea, jossa itävaltalaisen OMV:n ja saksalaisen RWE:n johtama konsortio olisi alkanut tuoda maakaasua Azerbaidžanin suurelta Shah Deniz -kaasukentältä Georgian ja Nato-maa Turkin läpi Eurooppaan.

Kaspianmeren alueen energiavarannot tarjosivat varteenotettavan vaihtoehdon venäläiselle kaasulle. Näin alkoi kymmenen vuotta kestänyt, kriisien sävyttämä kilpajuoksu Kaakkois-Euroopan kaasuherruudesta.

Turkki ei taipunut komission ja USA:n tahtoon

Elokuussa 2008 Venäjän ja Nabuccon kaavaillun kauttakulkumaan Georgian välille syttyi sota. Se ei suinkaan jarruttanut hanketta, vaan pikemminkin Venäjä-riippuvuuden vähentäminen nousi EU:ssa yhä vahvemmin esille.

Sopivasti myös Nabuccon eurooppalaisiksi kauttakulkumaiksi kaavaillut Bulgaria ja Romania olivat juuri liittyneet unioniin.

Niiden sijaan esteeksi tuli Turkki, joka koki EU:n kiristävän sitä hyväksymään epäedullisen ja "puhtaasti poliittisen hankkeen" jäsenyyskorttia heiluttelemalla. Lopun alkua Nabuccolle oli, kun Turkki päättikin tarjota reitin Venäjän South Streamille sen hallitsemien Mustanmeren vesialueiden läpi.

Vaihtoehto Nabuccolle oli rakentaa pienempi ja sijainniltaan huonompi, Kreikasta Italiaan kulkeva Adrianmeren kaasuputki (Trans-Adriatic Pipeline), joka olisi yhdistetty Azerbaidžanin ja Turkin väliseen putkeen (Trans-Anatolian Pipeline).

Yhdysvallat vastusti suunnitelmaa, koska Turkki aikoi tuoda Kaspianmereltä myös iranilaista kaasua. Yhdysvallat oli johtanut Iranin-vastaista pakoterintamaa 80-luvulta lähtien.

Venäjä näyttikin hetken pääsevän niskan päälle, sillä Nord Streamin rakentaminen alkoi vuonna 2010 ja suunnitelmat South Streamin rakentamiseksi etenivät. Vuonna 2014 kaikki kuitenkin muuttui.

Ukrainan kriisi nitisti Venäjän haaveet

Ukrainan kriisin laukeaminen päätti Venäjän voittoputken. Presidentti Vladimir Putin ilmoitti loppuvuodesta 2014 Venäjän luopuvan South Streamista EU:n vastustuksen vuoksi.

Samaan aikaan Adrianmeren kaasuputken valmistelu eteni vauhdilla, sillä yllättäen Yhdysvallat olikin valmis aloittamaan neuvottelut Iran-pakotteiden purkamisesta.

Venäjä näytti jo hävinneen kaasukamppailun, mutta se ei luovuttanut: maa ilmoitti korvaavansa South Streamin Turkista Kreikkaan kulkevalla TurkStreamilla. Monien EU-johtajien järkytykseksi Kreikan pääministeri Alexis Tsipras sopi Putinin kanssa putken rakentamisesta kesällä 2015, kun EU:n ja Kreikan neuvottelut talouskriisin ratkaisemisesta junnasivat paikallaan.

Myöhemmin samana vuonna pelikentän laittoi uusiksi jälleen uusi kriisi. Turkin ilmavoimat ampuivat venäläisen hävittäjän alas Turkin ja Syyrian rajalla, minkä jälkeen Venäjä laittoi TurkStreamin välittömästi jäihin.

Kreikka ja EU puolestaan pääsivät sopuun uudesta lainapaketista, ja keväällä 2016 Kreikassa juhlittiin Adrianmeren kaasuputken rakentamisen aloittamista.

Kolmatta lainapakettia vahvasti kannattaneen Yhdysvaltain ulkoministeriö oli edustettuna juhlallisuuksissa, ja ulkoministeri John Kerry lähetti Tsiprasille onnittelukirjeen putken rakentamisen johdosta.

Suhtautuminen Venäjään jakaa EU-valtioita kahtia

Adrianmeren kaasuputki on "länsimielisille" iso erävoitto kymmenen vuotta kestäneessä väännössä, mutta taistelu ei ole ohi.

Turkin heinäkuisen vallankaappausyrityksen jälkeen maan välit Venäjään ovat kohentuneet, ja EU-johtajia on hermostuttanut se, että maat ovat vihjanneet elvyttävänsä TurkStream-projektia.

Samaan aikaan EU:ssa riidellään Venäjän ja Saksan uudesta Nord Stream 2 -putkesta, joka ei käy yksiin unionin vuonna 2014 lausuman tavoitteen eli venäläisen tuontienergian vähentämisen kanssa. Myös Yhdysvallat on ilmoittanut vastustavansa putkea.

Kaasukamppailun osapuolia eivät olekaan puoliväkisin kaasuaan Eurooppaan tunkeva Venäjä ja vastentahtoinen, venäläiseltä energialta kaikin keinoin suojautuva Eurooppa.

Suhtautuminen venäläiseen energiaan jakaa Euroopan valtioita sisäisesti kahtia samalla tavoin kuin suhtautuminen Natoon ja Venäjään ylipäänsä. Useat Saksan johtavat poliitikot haluaisivat hylätä Nord Stream 2:n, mutta muun muassa Natoa "sodan lietsomisesta" syyttänyt ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on seissyt järkähtämättä putken takana.

Koska sisäiset erimielisyydet EU:n ja Yhdysvaltojen muodostaman läntisen liittouman sisällä kasvavat kasvamistaan, on helppo ennustaa kamppailun kaasuputkista jatkuvan.

Tähän saakka nähdyn perusteella voi myös veikata, että mahdollisten uusien putkien kauttakulkumaita tulevat kurittamaan taloudelliset ja poliittiset kriisit.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?