Tutkijat kehittivät syötävän pakkauksen maitoproteiinista - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Tutkijat kehittivät syötävän pakkauksen maitoproteiinista

Tiedemiehet ovat kehittäneet syötävän ruokapakkauksen, joka päihittää ominaisuuksillaan muovin. Tavoitteena on vähentää ruoka- ja muovijätteen määrää.

22.8.2016 21:58

Uusi pakkauskalvo on kehitetty kaseiini-nimisestä maitoproteiinista, kertoo Yhdysvaltain maatalousministeriö.

Ministeriön mukaan pakkaus ei nykyisellään maistu juuri miltään, mutta siihen voi lisätä makuja, vitamiineja ja ravinteita.

Kaseiinikalvo näyttää muovikalvolta, mutta se suojelee ruokaa 500 kertaa paremmin hapelta. Syömisen lisäksi kalvon voi kompostoida.

– Proteiinipohjaiset kalvot eristävät tehokkaasti hapen. Se auttaa estämään ruuan haaskaamista. Pakkauksissa ne voivat vähentää ruokajätettä koko ketjussa, tutkimuksen johtaja Peggy Tomasula sanoo lausunnossa.

Arviolta 30–40 prosenttia maailmassa tuotetusta ruuasta ei tule koskaan syödyksi pilaantumisen vuoksi. Kuluttajien jääkaappien lisäksi ruokaa pilaantuu paljon myös tuotannossa ja jakelussa, aina alkutuotannosta alkaen. Samaan aikaan YK arvioi, että noin 800 miljoonaa ihmistä käy iltaisin nälkäisenä nukkumaan.

Markkinoilla on jo tärkkelyksestä valmistettuja syötäviä pakkauksia. Ne päästävät kuitenkin verrattain paljon ilmaa läpi. Tavoitteena on, että kaseiinista valmistetut pakkaukset olisivat kauppojen hyllyillä kolmen vuoden sisään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?