Korkokatto ei nitistänyt pikavippifirmoja – yhtiöt takovat ennätystuloksia

Korkokatto karsi alalta pieniä toimijoita, mutta Taloussanomien selvityksen mukaan menestyneiden yritysten liikevoittoprosentti on noussut yli 60:een. Ne ovat onnistuneet kiertämään korkokaton, ja kuluttaja-asiamies vaatii lakimuutoksia korkojen suitsimiseksi.

22.8.2016 6:03 | Päivitetty 22.8.2016 17:05

Vuonna 2013 pikavippejä alettiin säätelemään lailla aiempaa tiukemmin, ja moni pieni yhtiö kuoli alalta pois. Useat jäljelle jääneet pikavippifirmat tekevät silti vieläkin kovempaa tulosta kuin kolme vuotta sitten, käy ilmi Taloussanomien selvityksestä.

Esimerkiksi Suomen johtaviin pikaluottojen tarjoajiin lukeutuva Ferratum Finland takoi vuonna 2015 lähes 17 miljoonaa euroa liikevoittoa. Voitto syntyi 27 miljoonan euron liikevaihdolla, joten voittoprosentti oli jopa 65.

Yli 60:n liikevoittoprosenttiin ylsi myös turkulainen Tact Finance, jonka tuotteita ovat muun muassa Limiitti.fi ja Laina.com. Yhtiö teki 22 miljoonan euron liikevoitolla 13,5 miljoonan euron voitot. Vielä vuonna 2013 Tact Financen liikevoittoprosentti oli "vain" 43.

Vivus-, Onnen- ja Flexiluotto-tuotteiden takaa löytyvä 4finance teki sekin lähes 9 miljoonan voitot vuonna 2015. Liikevoittoprosentti tosin putosi edellisestä vuodesta muutamalla prosenttiyksiköllä 36:een, koska voitot eivät kasvaneet yhtä paljon kuin liikevaihto.

Isot toimijat löysivät tapoja korkokaton kiertämiseen

2000-luvun alkupuolella pikavippibisnes kasvoi Suomessa kohisten. Vuosikymmenen taitteessa poliitikot katsoivat sääntelyn kiristämisen olevan tarpeen, koska maksuhäiriöiden määrä nousi huolestuttavaa vauhtia.

Vuoden 2013 lakimuutoksessa alle 2000 euron pikavipeille asetettiin korkokatto, jonka mukaan lainan todellinen vuosikorko saa ylittää viitekoron enintään 50 prosenttiyksiköllä. Koska viitekorko on tällä hetkellä nollassa, korkokatto asettuu tasan 50 prosenttiin.

Korkokaton tavoitteena oli suitsia pikavippibisnestä, mutta pudotuspelistä selviytyneet yritykset löysivät nopeasti uusia tapoja tehdä voittoa.

Esimerkiksi Ferratumin päätuote on 2000 euron "luottolimiitti", joka toimii kuin luottokortti: asiakas voi nostaa luottoja useissa erissä aina 2000 euroon saakka, ja hän maksaa nostamansa summan takaisin korkojen kera.

Vaikka asiakkaan nostamat lainaerät jäisivät alle 2000 euroon, korkosääntely ei koske niitä, koska nimellisesti luoton suuruus on aina 2000 euroa. Ferratumin mukaan todellinen vuosikorko sen myöntämälle 1500 euron lainalle on 219 prosenttia.

Vivuksella ensimmäisen lainan korko on 0 %, toisen 446 %

4financen Vivus.fi-palvelu toimii puolestaan niin, että uusi asiakas saa ensin 10–400 euron pikavipin ilman minkäänlaisia korkokustannuksia.

Tämän jälkeen asiakas voi saada vain 2010 euron luottolimiittin, jossa todellinen vuosikorko on nollan sijaan 446 prosenttia eli vielä korkeampi kuin Ferratumilla.

Vivus.fi ei monien muiden pikavippipalveluiden tapaan tarjoa vanhoille asiakkailleen lainkaan alle 2000 euron kertaluottoja. Sellaisista yhtiöt voisivat lain mukaan periä enintään 50 prosentin korkoa.

Kuluttaja-asiamies: Korkokatto ei toimi

Kilpailu- ja kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen vaatii "kohtuullisuutta luottokustannuksiin".

– Näyttää vahvasti siltä, että kolmisen vuotta sitten toteutetulla korkokattoratkaisulla ei ole pystytty puuttumaan lainkaan tyydyttävästi pikaluottojen tarjonnan ongelmiin, Hentunen kirjoittaa kuluttaja-asiamiehen uutiskirjeessä.

Hänen mukaansa yli 100 prosenttiin nousseita vuosikorkoja ei voi perustella asiakkaan heikosta maksukyvystä aiheutuvalla luottoriskillä.

– Laki lähtee siitä, että luotonantajan velvollisuus on ennen luoton myöntämistä arvioida velallisen luottokelpoisuus ja jos luottoriski on liian suuri, luottoa ei pidä lainkaan myöntää.

Koska maksuhäiriöiden määrä on jatkanut kasvuaan uusiin ennätyslukemiin, Hentunen uskoo, että asiaan joudutaan puuttumaan jälleen lainsäädännön keinoin.

Oikeusministeriöstä ei haluttu kommentoida asiaa Taloussanomille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?