Asiakastieto: Lähes puolet yrityksistä maksaa laskujaan myöhässä - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Asiakastieto: Lähes puolet yrityksistä maksaa laskujaan myöhässä

Suomen Asiakastiedon selvityksen mukaan yritysten säntillisyys maksuissa on parantunut tänä vuonna, vaikka moni yritys venyttääkin yhä maksuaikoja.

18.8.2016 10:46 | Päivitetty 18.8.2016 10:34

Suomalaisyritysten maksukulttuuri on kohentunut tänä vuonna. Suomen Asiakastiedon selvityksen mukaan 53 prosenttia yrityksistä maksaa nyt kaikki laskunsa ajallaan ja keskimääräiset maksuviiveetkin ovat hieman lyhentyneet.

Lähes puolet yrityksistä kuitenkin venyttää edelleen laskujensa maksamista. Asiakastiedon mukaan yritykset maksavat laskunsa keskimäärin 9,3 päivää myöhässä.

Tiedot perustuvat Suomen Asiakastiedon yrityskannasta tehtyyn selvitykseen, jossa oli mukana noin 130 000 yrityksen 6,1 miljoonaa maksusuoritusta. Viiveitä on yhteensä 57 000 yrityksellä. Keskiviive on edellisestä selvityksestä eli huhtikuusta lyhentynyt noin päivällä ja maksuissaan viivästelleiden yritysten määrä pienentynyt 10 000:lla.

Asiakastiedon varatoimitusjohtajan Heikki Koivulan mukaan maksuviiveitä kannattaa pitää silmällä.

– Siinä vaiheessa, kun yritykselle rekisteröidään varsinainen maksuhäiriömerkintä, alkaa peli myös velkojien näkökulmasta usein olla menetetty, Koivula toteaa tiedotteessa.

Maksuhäiriömerkintöjä oli kesäkuun lopussa 53 400 yrityksellä. Tämäkin joukko on vuoden kuluessa hieman pienentynyt.

Asiakastiedon mukaan maksuongelmia on runsaasti esimerkiksi ravintola-alalla, jossa yritysten maksut ovat keskimäärin 18 päivää myöhässä.

Asiakastieto analysoi yritysten maksukykyä viisiportaisella mittarillaan, joka perustuu laskuttajayritysten keskenään jakamiin tietoihin noin 150 000 yritysasiakkaasta. Tällä hetkellä kolme neljäsosaa yrityksistä kuuluu kahteen vahvimpaan luokkaan.

– Majoitus- ja ravitsemusalan yrityksistä joka kolmannen Maksumittari-luokitus on välttävä tai peräti heikko. Tämän täytyy näkyä alan maksuehdoissa tai muuten esimerkiksi tavarantoimittajat ja tukkuliikkeet ottavat todella ison riskin, Koivula arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?