Hetemäki HS:lle: Pitkäaikaistyöttömät töihin valtion maksamilla tuilla

Palkkaerojen kasvua puolustaneen valtiosihteerin mukaan työllistymistä voidaan edistää joko työnantajalle annettavalla palkkatuella tai työntekijälle jaettavilla tulonsiirroilla.

14.8.2016 9:55 | Päivitetty 14.8.2016 10:02

Matalapalkka-alojen työllistymistä voi helpottaa maksamalla julkisista varoista tukea joko työnantajalle tai työntekijälle, sanoo valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäki Helsingin Sanomille.

Hallitus lisää ensi vuonna palkkatukea, joka maksetaan työnantajalle työllistämistä varten. Hetemäen mukaan palkkatuella pyritään saamaan etenkin pitkäaikaistyöttömiä töihin.

Työnantajalle maksettava palkkatuki ei ole ainoa mahdollinen keino työllistymisen helpottamiseen, hän toteaa.

– Ruotsi ja Tanska ovat panostaneet paljon palkkatukeen, Saksassa tuki suunnataan työntekijälle, Hetemäki sanoo HS:lle.

Hetemäki sanoi jo keskiviikkona, että suomalaisten pitää hyväksyä palkkaerojen kasvu työllisyyden parantamiseksi.

Nyt työnantajat jättävät valtiosihteerin mukaan pitkäaikaistyöttöman, nuoren tai maahanmuuttajan palkkaamatta, koska se ei kannata.

– Heidän tuottavuutensa uudessa työssä voi olla alussa matala, ja siksi kukaan ei ole valmis palkkaamaan heitä edes työehtosopimuksen alimmilla palkoilla.

Saksassa on käytössä niin sanottu minijob-malli, jossa alimmillaan vain muutaman euron tuntipalkkaa täydentää sosiaaliturva.

Suomessakin on viime vuosina suunniteltu samantyyppistä osallistavan sosiaaliturvan mallia, mutta Hetemäen mukaan saksalaistyyppistä minijob-mallia ei Suomeen tällä hetkellä kaavailla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?