Lindström: Kysymme EU-tukea Anttilasta irtisanotuille - Taloussanomat - Ilta-Sanomat

Lindström: Kysymme EU-tukea Anttilasta irtisanotuille

Jari Lindström

Jari Lindström

Julkaistu: 11.8.2016 13:56, Päivitetty 11.8.2016 14:42

Työministeri Lindström katsoo, että Anttila voisi täyttää kriteerit Euroopan globalisaatiorahaston tuen saamiseksi.

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) pyytää Euroopan komission kantaa siihen, voisiko tavarataloketju Anttilan konkurssin seurauksena irtisanotuille saada tukea Euroopan globalisaatiorahastosta (EGR).

TEM:stä kerrotaan, että ministeriö aikoo lähettää kyselyn asiasta aivan näinä päivinä. Komissiolta kysytään, täyttäisikö Anttila globalisaatiorahaston kriteerit erityisesti irtisanomisten syiden perusteella.

TEM on myös alkanut selvittää Anttilan irtisanomisiin johtaneita syitä. Kyse on varsinaisen tukihakemuksen valmistelusta.

– Prosessi käynnistettiin heti samana päivänä, kun tieto [Anttilasta] tuli, kertoo työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) Taloussanomille.

Hänen mukaansa tapana on pyytää ensiksi komission kanta ennen kuin varsinaista tukihakemusta aletaan todella valmistella.

Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtaja Ann Selin vaati keskiviikkona, että Anttilasta irtisanotuille pitäisi hakea tukea globalisaatiorahastosta. Palvelualat käyvät hänen mukaansa läpi rakennemuutosta voimistuvan verkkokaupan ja digitalisaation vuoksi.

Lindströmin mielestä Anttila täyttää globalisaatiorahaston kriteerit ainakin irtisanottavien määrän osalta. Yhtenä tuen lähtökohtana on, että työttömäksi jää yli 500 yhden organisaation työntekijää. Anttilasta työpaikan menettää lähes 1 300 työntekijää.

– Varmaan ratkaisevinta on se, että irtisanomisten pitää olla globalisaation aiheuttamia. Tämän komissio tulkitsee, onko näin.

Vuodesta 2007 toimineesta Euroopan globalisaatiorahastosta tuetaan "maailmankaupan muutosten tai maailmanlaajuisen rahoitus- ja talouskriisin vuoksi työttömiksi jääneitä".

– Anttila on aika lailla pieni Euroopassa ja maailmalla. Isoilla toimijoilla ovat valtavat volyymit. Verkkokauppa ja ulkomaiset toimijat ovat haastaneet Anttilan niin, että se jäi jalkoihin, Lindström arvioi.

Ministeri kertoo, että aikaisempien kokemusten perusteella komissio on kertonut kantansa muutamissa viikoissa. Varsinainen tuen hakeminen sen sijaan vie kuukausia.

Anttila-tuki ennakkotapaus Suomelle

Aiemmin globalisaatiorahaston tukea on saatu muun muassa Nokian, STX Finlandin ja Microsoftin suurten irtisanomisten vuoksi.

Kaupan alalle kerta on ensimmäinen Suomessa. Lindströmillä ei ole tietoa siitä, ovatko muut maat hakeneet EGR-tukea vastaavassa tilanteessa.

Anttilan irtisanomiset eroavat aiemmista tukikohteista myös siinä, että irtisanottavia on toimipisteissä ympäri Suomea. Lindström huomauttaa, että aiemmissa hankkeissa irtisanottavia on ollut kerralla vain muutamilla paikkakunnilla.

– Tämä on meillekin uutta, emmekä pysty kovin varmasti sanomaan, mitä hakemukselle käy. Tämä on ennakkotapaus.

Globalisaatiorahastosta myönnetään hankkeisiin, jotka auttavat irtisanottuja saamaan työtä tai perustamaan oman yrityksen. Tuki on tarkoitettu esimerkiksi työnhakuneuvontaan, ammatinvalintapalveluihin ja uudelleenkoulutukseen.

EGR-tuessa EU rahoittaa enintään 60 prosenttia hankkeen kustannuksista. Loput rahoitetaan kansallisesti.

TE-toimistojen resurssit tarkastelussa

TEM:n edustajat ja ministeri Lindström tapasivat tänä aamuna Anttilan pääluottamusmiehen, henkilöstöjohtajan ja konkurssipesän pesänhoitajan. Ministeriö pyysi Anttilalta selvitystä irtisanomiseen johtaneista syistä.

– Henkilöstön edustajilla oli suurin huoli iäkkäimmistä työntekijöistä. Moni heistä ei ole hakenut työtä pitkään aikaan. He tarvitsevat henkilökohtaista apua, Lindström kertoo.

Anttilan irtisanottavia on yli 20 paikkakunnalla. TEM selvittää nyt muun muassa, millaiset resurssit TE-toimistoilla on työttömien auttamiseksi eri paikkakunnilla.

– TE-toimistoista on vähennetty henkilöstöä vuosien saatossa rajulla kädellä. Siellä ei välttämättä riitä käsiä, joten täytyy miettiä, voidaanko apua saada ostopalveluina.

Lindström huomauttaa, että aikaisemmissa tapauksissa muun muassa Nokian ja Microsoftin kohdalla irtisanottujen tukemiseksi on saatu rahaa lisäbudjetista.

– Tämä on varmaan merkittävyydeltään sellainen, että pitää keskustella tästäkin puolesta.

Tuoreimmat osastosta