Sammon Stadigh on Hetemäen linjoilla: Aiempaa useampien pitäisi tehdä töitä pienellä palkalla

Omistajien asemaan parannus, sunnuntailisät leikkuriin ja työehtosopimusten yleissitovuudelle kysymysmerkki. Siinä Sammon konsernijohtaja Kari Stadighin terveiset budjettineuvotteluihin.

10.8.2016 17:50 | Päivitetty 10.8.2016 19:13

Sammon konsernijohtaja Kari Stadighilla on yksi keskeinen toivomus ensi vuoden budjettia sorvaaville poliitikoille ja virkamiehille: työpaikkoja pitää saada lisää omistajien asemaa parantamalla.

– Yksityisen sektorin työpaikat luodaan omistajien toimesta. Omistajien on vaikea luoda työpaikkoja, ellei Suomessa luoda tähän parempia olosuhteita, Stadigh sanoo Taloussanomille.

Lisäksi hallituksen pitäisi laskea sijoittamiseen liittyviä veroja ja poistaa perintö- ja lahjavero.

Stadighin näkemysten mukaan Suomessa tarvitaan lisää omistajia. Jotta omistajien määrä kasvaisi, pienet osingot pitäisi vapauttaa osinkoverosta. Perintövero puolestaan hidastaa sukupolvenvaihdoksen edessä olevien yritysten investointeja.

Valtiovarainministeriö aloitti ensi vuoden talousarvion sorvaamisen tänään.

"Suomalaisilla huippupienet palkkaerot"

Stadigh allekirjoittaa myös valtiovarainministeriön valtiosihteeri Martti Hetemäen Helsingin Sanomissa (HS) esittämän näkemyksen, että Suomessa pitäisi hyväksyä palkkaerojen kasvu.

Toisin sanoen Suomessa pitäisi hyväksyä se, että aiempaa suurempi määrä ihmisiä tekisi töitä pienellä palkalla. Tämä puolestaan edellyttäisi työehtosopimusten yleissitovuuden "tarkastelua", Stadigh sanoo.

Hänen mukaansa kyse on siitä, että näin ihmiset työllistyisivät Suomessa aiempaa helpommin uusiin palveluammatteihin. Nopeimmin uusia työpaikkoja syntyisi, jos sunnuntailisät poistettaisiin ja kotitalousvähennystä kasvatettaisiin.

– Jos me keinotekoisesti pidämme alkupalkkoja korkeina ja jos meillä on kaiken maailman työllistämisen esteitä, kuten sunnuntaikorvaukset, niin meillä ei Ruotsin mallin mukaan synny riittävästi työmahdollisuuksia työelämään tuleville tai esimerkiksi maahanmuuttajille, konsernijohtaja sanoo.

Sosiaalisesta oikeudenmukaisuudesta hän pitäisi huolta yhteiskunnan maksamien tukien avulla.

Palkka- tai tuloerojen kasvun siunauksellisuudesta on toki monia näkemyksiä. Esimerkiksi talousjärjestö OECD on arvioinut, että tuloerojen kasvu vähentää talouskasvua.

Stadighin mukaan Suomen todelliset palkkaerot saataisiin selville netto- eikä bruttotuloja vertailemalla. Nettotuloilla tarkoitetaan tuloja, joista on vähennetty verot ja muut maksut.

– Jos verrataan suomalaisten nettotuloja, on selvää, että meillä on huippupienet palkkaerot, Stadigh sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?