Orpo: Lisäleikkauksia ei suunnitella

Nyt keskitytään työllisyystilanteen parantamiseen, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi.

10.8.2016 15:12 | Päivitetty 10.8.2016 15:14

Valtiovarainministeriö ei suunnittele uusia lisäleikkauksia, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tänään.

Valtiovarainministeriö aloitti tänään sisäiset budjettineuvottelunsa ja julkistaa perjantaina oman budjettiehdotuksensa. Hallituksen budjettiriihi on elo–syyskuun vaihteessa.

– Joudumme viemään loppuun jo päätetyt säästöt, ja sekin on kova työ. En halua yhtään ylimääräistä leikkausta tehdä.

Hänen mukaansa budjettia tehdään "hyvin tiukoissa raameissa", mutta keväällä sovitut kehykset ovat riittävän tiukat. Vaikka kotimaisessa kysynnässä on myönteisiä merkkejä, erityistä pelivaraa hallituksella ei ole, Orpo sanoi.

Budjettiriihen tärkeimpiä asioita on Orpon mukaan keksiä keinoja työllisyystilanteen parantamiseksi. Lisäleikkauksia voidaan joutua tekemään, mikäli työllisyyttä ei saada kohenemaan.

Orpo nosti esiin niin sanotun kohtaanto-ongelman eli sen, että avoimien työpaikkojen määrä kasvaa samaan aikaan, kun työttömyys pysyy korkeana.

Hänen mukaansa on tärkeää tehdä työn vastaanottamisesta nykyistä kannattavampaa ja kannustavampaa sekä parantaa työnvälitystä. Esimerkiksi matalapalkkaisia töitä ei usein kannata ottaa vastaan, koska tulot voivat olla pahimmassa tapauksessa jopa pienemmät kuin työttömyysturva, Orpo sanoi.

Työttömyyskorvausta saavan pitäisi Orpon mielestä pystyä nykyistä helpommin esimerkiksi opiskella tai aloittaa yritystoimintaa.

– Kepit ja porkkanat pitää olla tasapainossa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?