Hetemäki HS:lle: Suomalaisten pitää hyväksyä palkkaerojen kasvu

Valtiosihteeri Martti Hetemäki varoittaa, että valtiontalouden tilanne on paljon pahempi kuin yleisesti ajatellaan. Hetemäen mukaan työllisyysaste on saatava nousuun.

10.8.2016 8:08 | Päivitetty 10.8.2016 9:26

Valtiovarainministeriön (VM) valtiosihteeri Martti Hetemäki kehottaa aamun Helsingin Sanomissa (HS) suomalaisia varautumaan ikäviin päätöksiin ensi vuoden budjetin laadinnassa. Tilanne on Hetemäen mukaan vaikea. VM aloittaa tänään oman budjettiriihensä ja julkistaa ehdotuksensa perjantaina.

Hetemäen mukaan työllisyysasteen paremmaksi saaminen vaatisi, että suomalaiset hyväksyisivät palkkaerojen kasvun.

– Tilanne on paljon pahempi kuin yleisesti ajatellaan. Meillä on pohjoismainen hyvinvointiyhteiskunta, sen etuudet ja palvelut, mutta työllisyysaste on eteläeurooppalainen, Hetemäki kuvaa HS:lle.

Hän sanoo HS:lle, että hyvinvointiyhteiskunta perustuu siihen, että riittävän moni työikäisistä käy töissä. Työllisyysaste on nyt 68,5 prosenttia, kun tavoite, jolla velkaantuminen pysähtyisi, on 72 prosenttia.

Hetemäen mukaan Suomen työllisyysaste on ainakin viisi prosenttiyksikköä matalampi kuin muissa Pohjoismaissa. Hän arvioi, että Ruotsissa ja Tanskassa työllisyysaste on pysynyt korkeana osaksi viimeaikaisen palkka- ja tuloerojen kasvun vuoksi.

Hetemäen mielestä suomalaistenkin tulee hyväksyä se, että palkkaerot kasvavat, jos työllisyyden halutaan paranevan. Käytännössä tämä tarkoittaisi lisää matalapalkkaisia töitä.

– Vain kyllin korkealla työllisyysasteella voimme maksaa palvelut ja kaikki tulonsiirrot, jotka ovat tärkeitä tuloerojen kaventamiseksi, Hetemäki sanoo HS:lle.

Ingressiin on korjattu, että Hetemäki on huolissaan työllisyysasteesta.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?