Turkki ja Venäjä ylistävät ystävyyttä vihanpidon jälkeen – Erdogan tapaa Putinin huomenna Pietarissa

Vierailu kielii siitä, että Putin ja Erdogan haluavat löytää yhteisen sävelen lännen epäsuosiota vastaan.

Vladimir Putin ja Recep Tayyip Erdogan tapasivat viimeksi marraskuussa G20-kokouksessa Turkin Antalyassa

8.8.2016 18:39 | Päivitetty 8.8.2016 20:35

Venäjä ja Turkki haluvat vihanpidon jälkeen kääntää suhteissaan uuden sivun. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan saapuu huomenna tiistaina venäläiskollegansa Vladimir Putinin vieraaksi Pietariin.

– Tämä tulee olemaan historiallinen vierailu, uusi alku. Uskon, että keskusteluissa yhdessä ystäväni Vladimirin kanssa avaamme uuden sivun kahdenvälisissä suhteissa. Maillamme on paljon tehtävää yhdessä, Erdogan sanoi maanantaina venäläisen uutistoimiston Tassin mukaan.

Presidenttien tapaaminen on ensimmäinen sitten viime marraskuussa tapahtuneen venäläishävittäjän alasampumisen.

Vierailu kielii siitä, että Putin ja Erdogan haluavat löytää yhteisen sävelen lännen epäsuosiota vastaan.

Tutkija: Vierailu on viesti lännelle

Venäjän ja Turkin välit muuttuivat hyisiksi viime vuoden marraskuussa sen jälkeen, kun Turkki ampui alas venäläishävittäjän lähellä Syyrian rajaa. Venäjä asetti kovia pakotteita, jotka ovat iskeneet Turkin talouteen. Maataloustuotteiden vienti on tyrehtynyt ja venäläisturistien määrä romahtanut.

Uusi alku virisi kaksi viikkoa ennen Turkin heinäkuun puolivälissä tapahtunutta epäonnistunutta vallankaappausyritystä.

Erdogan kirjoitti Putinille pahoittelevansa hävittäjän alasampumista. Putin hyväksyi anteeksipyynnön ja ilmoitti purkavansa venäläisten matkustusrajoitukset Turkkiin.

Lähentyminen on saanut vauhtia vallankaappausyrityksen jälkeen, kun Erdoganilla on ollut tarve etsiä uusia ystäviä. EU ja Yhdysvallat eivät ole katsoneet hyvällä Erdoganin kaappausyrityksen jälkeen toteuttamia puhdistuksia.

Turkki korostaa, ettei se halua kääntää selkäänsä lännelle, joka on sen perinteinen liittolainen. Turkki on tärkeä sotilasliitto Naton jäsen ja sillä on iso rooli Euroopan pakolaiskriisin hoidossa.

Erdogan on vallankaappausyrityksen jälkeen uhannut purkaa EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen.

– Erdoganille tapaaminen Putinin kanssa on mahdollisuus viestittää Turkin läntisille kumppaneille, että sillä voi olla muitakin strategisia vaihtoehtoja, arvioi Carnegie Europe -ajatushautomon turkkilainen tutkija Sinan Ulgen uutistoimisto Reutersin mukaan.

Kaasua ja ydinvoimaa

Talousasioista pöydällä tiistaisessa tapaamisessa ovat ainakin kauppa ja energiayhteistyö.

Putin lupasi Erdoganin anteeksipyynnön jälkeen, että Venäjä normalisoi talossuhteensa Turkkiin. Turkkilaisten tuotteiden tuontirajoituksiin voi olla luvassa joitain helpotuksia, mutta Putin ei ole sallimassa hedelmien ja vihannesten kauppaa, koska Venäjää haluaa tukea omaa tuotantoaan.

Putinin ja Erdoganin on määrä keskustella maiden välisen kaasuputkihankkeen elvyttämisestä. EU:ssa huolena on ollut, että Venäjän valta kasvaa, jos TurkStream-putki korvaa Ukrainan Eurooppaan toimitettavan kaasun kauttakulkumaana.

Putinin ja Erdoganin tapaamisen on myös tarkoitus vauhdittaa Akkuyun ydinvoimalan rakentamista Etelä-Turkissa. Hankkeesta vastaa Venäjän valtion energiayhtiön Rosatomin tytäryhtiö.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?